Trustul german si partenerul sau roman, Dan Adamescu, vor detine parti egale din ziar

WAZ Balkan se va asocia cu miliardarul Dan Adamescu, cu participare egala, pentru editarea "Romaniei libere". Juergen Dolle, reprezentant al WAZ Germania, a declarat pentru "Evenimentul zilei" ca WAZ are un joint venture agreement (intelegere de asociere) pentru administrarea in comun a ziarului.

Recent, la "Romania libera" a avut loc o Adunare Generala a Actionarilor (AGA), in urma careia Dan Adamescu (proprietarul Unirea Shopping Center si al Astra) a devenit presedinte al Consiliului de Administratie al Societatii "R", editorul "Romaniei libere". Dupa ce in noiembrie anul trecut, Petre Mihai Bacanu a fost in opozitie cu reprezentantii WAZ, el ramine director fondator al ziarului si va scrie doua editoriale pe saptamina. Petre Mihai Bacanu spune ca inca nu i-a vindut actiunile lui Adamescu: "Deocamdata, am doar o promisiune de vinzare". Cu toate acestea, Juergen Dolle afirma ca parteneriatul va consta in procente a cite 50 la suta din actiunile detinute in momentul de fata in proportiile de mai sus. Cele 6,6 la suta sint distribuite intre aproximativ 1.000 de mici actionari.

AGA a adus si alte modificari in statutul societatii. Consiliul de Administratie va include doi reprezentanti ai WAZ si doi romani. Surse care au participat la intrunire spun ca Dan Adamescu a declarat ca el si WAZ vor hotari politica manageriala, in timp ce de partea redactionala si de politica de marketing a redactiei va raspunde el personal. Juergen Dolle afirma: "Intentionam sa asezam "Romania libera" pe o baza economica solida, cu dl Adamescu si echipa lui raspunzatori de problemele de zi cu zi, in timp ce restul deciziilor vor fi luate impreuna".
Pozitia de director al ziarului ramine, deocamdata, vacanta, iar Bogdan Ficeac va fi in continuare redactor-sef. Referitor la schimbarile din AGA, Ficeac precizeaza: "Este o etapa noua, aceasta a fost solutia de a iesi dintr-o situatie care parea fara iesire".

In noiembrie, anul trecut, incercarea WAZ de a modifica linia ziarului si procedurile de lucru s-a soldat cu o revolta in redactie. In frunte cu Petre Mihai Bacanu, ziaristii de la "Romania libera" au afirmat ca masurile luate de WAZ reprezinta o incercare a PSD de a acapara ziarul. Partea germana a replicat ca nu doreste decit sa instituie la "Romania libera" proceduri de tip occidental.
Planurile de relansare a ziarului nu au fost dezvaluite. Bogdan Ficeac spune ca exista in lucru un proiect prin care se vor aduce modificari, fara a oferi detalii. Juergen Dolle se margineste doar sa afirme: "Impreuna cu partenerul nostru, dl Adamescu, vom transforma "Romania libera" intr-un ziar de calitate (echivalentul occidental al "ziarului de referinta"- n.r.) profitabil".

Actionarii ziarului "Romania libera"

WAZ Balkan 71,72%,
Dan Adamescu 21,68%,
Altii 6,6%


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.