Ministerul Finantelor vrea sa descurajeze importurile de autoturisme

Incepand cu 1 aprilie, accizele vor fi majorate cu nivelul prevazut pentru acest an, la care se adauga inca o cota de 13,5 la suta, in timp ce impozitul pe castigurile din vanzarile pe piata de capital, din tranzactiile imobiliare si din dobanzi vor fi majorate incepand cu 1 mai, a declarat, ieri, Ionut Popescu, ministrul Finantelor. Modificarile la Codul fiscal au fost aprobate, ieri, in sedinta de Guvern.

Astfel, in urma majorarii accizelor, incepand cu 1 aprilie se vor scumpi carburantii, bauturile alcoolice si tigarile, dar si unele produse de lux, cum ar fi blanurile naturale, parfumurile, cristalurile etc. O surpriza rezervata de Ministerul Finantelor consta in introducerea, incepand cu 1 aprilie, a accizei pentru autoturismele cu o capacitate cilindrica sub 1600 cmc, masura care, initial, nu fusese prevazuta. Alaturi de majorarea accizelor pentru autoturismele cu capacitate cilindrica mare, Ionut Popescu a justificat introducerea accizei motivand ca exista un deficit foarte mare al contului curent, care este amplificat de importuri. "Prin aceasta masura, se intentioneaza si o descurajare indirecta a importurilor de autoturisme", a mai spus ministrul Finantelor.

Pe de alta parte, aparatele foto si camerele video digitale se vor scumpi din nou, dupa ce se ieftinisera ca urmare a exceptarii de la plata accizelor, masura luata la sfarsitul anului trecut. Tot de la 1 aprilie, vor fi introduse si accize pentru energia electrica, utilitati si pacura pentru incalzire, ceea ce va conduce, de asemenea, la scumpirea acestora. Avand in vedere ca modificarile la Codul fiscal trebuiau sa intre in vigoare, potrivit legii, abia la 1 ianuarie 2006, Ionut Popescu si-a cerut scuze oamenilor de afaceri, motivand ca era nevoie de aplicarea mai devreme a acestor masuri pentru acoperirea gaurilor din buget. Potrivit lui Ionut Popescu, Ministerul Finantelor preconizeaza cresterea cu 16.000 de miliarde lei a veniturilor bugetare ca urmare a majorarii accizelor incepand cu 1 aprilie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.