Dupa ce a absolvit Facultatea de Filologie, a fost redactor la revistele "Femeia" si "Luceafarul". In tinerete a fost implicata intr-o relatie sentimentala de lunga durata cu poetul Nichita Stanescu, pe care l-a inspirat in numeroase poezii.

Acestei importante personalitati a vietii literar-artistice, Institutul Cultural Roman (ICR) din Stockholm (Suedia) ii va dedica un eveniment (11 septembrie), cu ocazia aniversarii a 65 de ani. Este programata o masa rotunda la care vor participa scriitoarea suedeza Agneta Pleijel, scriitorul si criticul de arta Thomas Kjellgren si traducatoarea Inger Johansson, care vor discuta despre creatia literara si plastica a aniversatei, discutia urmand sa fie moderata de catre Dan Shafran, directorul ICR Stockholm.

Momentul aniversar va fi dublat de vernisajul expozitiei "Inima care vede", expozitie retrospectiva a operei artistice a Gabrielei Melinescu. Pana pe 26 octombrie, la ICR Stockholm vor fi expuse tablouri, ilustratii de carte, obiecte si desene realizate de Gabriela Melinescu.