Tot mai multi romani profita de cardul european de asigurari de sanatate, care costa doar patru lei, pentru a se trata in strainatate. Desi cardul permite doar tratamente in caz de urgenta pe teritoriul statelor Uniunii Europene, romanii reusesc, cu ajutorul medicilor din UE, sa beneficieze de diverse interventii chirugicale. Decontul este facut catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din tara noastra, care s-ar putea trezi, la sfarsitul anului, cu o nota de plata uriasa.

Cardul european de asigurari de sanatate permite cetatenilor romani sa beneficieze de servicii medicale care devin necesare pe perioada deplasarii intr-un stat membru al Uniunii Europene. Mai exact, romanii pot primi asistenta medicala doar in situatii de urgenta. Situatiile de urgenta nu sunt insa definite in statele UE, fiecare tara avand propriile reguli pentru acestea. Toate serviciile medicale acordate romanilor in statele UE sunt ulterior decontate de casele de asigurari de sanatate din tara noastra. Este binecunoscut faptul ca tratamentele medicale din strainatate au costuri mult mai ridicate decat cele din Romania. Surse din Ministerul Sanatatii sustin ca tot mai multi romani apeleaza la cardul european de sanatate pentru a beneficia de tratamente in strainatate, desi acestea nu constituie nicidecum urgente medicale. Aranjamentele se fac, de regula, cu medici romani stabiliti in Italia si Franta, care accepta simularea urgentei si efectueaza diverse interventii chirurgicale. Multe dintre acestea, cum ar fi stentul in cazul infarctului, nu se pot face in Romania, din cauza lipsei banilor, iar serviciile medicale din afara tarii sunt de o calitate superioara celor din Romania. Practica nu este originala, la asemenea artificii apeland si cetateni din Marea Britanie, care, pentru a evita listele de asteptare, pleaca sa se opereze in alte tari. In cererea tip pentru eliberarea cardului european de asigurari de sanatate din Romania se precizeaza ca posesorul cardului declara pe propria raspundere faptul ca nu intentioneaza sa faca deplasari in tarile UE care au ca scop beneficierea de tratament medical. La acest lucru se reduc masurile de precautie luate de statul roman pentru a-i opri pe cei care vor sa profite de card pentru a-si rezolva, fara bani, problemele de sanatate in afara tarii. La dezastrul din sistemul sanitar romanesc nu ar fi deloc condamnabil faptul ca bolnavii incearca sa se trateze in afara tarii, insa costurile serviciilor medicale de care acestia beneficiaza sunt suportate tot din bugetul sarac al Sanatatii, defavorizandu-i pe cei care depind de medicamentele compensate si gratuite, de exemplu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.