La Editura Muzeului Literaturii Romne a aparut in vara volumul de teatru Avenida Populista, al doilea in acest gen literar al romancierului Emil Mladin. Nu stiu daca nu este ultimul volum aparut la aceasta generoasa editura inainte de disparitia prematura a lui Alexandru Condeescu, cel care a creat-o si condus-o multi ani, indatorand atatia scriitori.
Cartea contine patru piese de facturi diferite: parabola - Avenida Populista, comedie de moravuri - Casalotul (premiata la concursul initiat de Teatrul de Comedie in 2006 si cea mai consistenta din volum), comedie politica, reconstituire ironica a epocii comuniste - Cravata. Aceste calificative simplifica insa voit niste lucrari care au diversitate si profunzime, desfasoara fire ale actiunii ce se departeaza de nota generala, in principiu comica, a textelor.

Prozatorul Emil Mladin a interesat prin capacitatea lui de a prezenta credibil medii si personaje marginale pastrandu-le intre limitele credibilitatii. Nici puritatea banditilor, nici ticalosia ingerilor nu sunt folosite pentru a obtine efecte de contrast. Emil Mladin este un romancier realist care spune ce stie si stie ce spune despre personajele complexe la care dozajul de naivitate si cruzime, bunatate si ticalosie variaza firesc, dar nu foarte larg, in zona mediei. Prozatorii care par sa-i constituie modele sunt Hemingway si Malraux.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.