Ascensiunea constanta a fantasy-ului in ultimii ani si, mai ales, succesul fulminant al seriei "Harry Potter" au facut sa apara pe piata o multime de clone ale seriei. O carte din seria celebra a ucenicului de la scoala de Vrajitorie apare o data la un an-doi, dar se citeste in cateva zile, motiv pentru care, in lungile perioade de seceta editoriala, asteptarile publicului trebuie umplute cu ceva; in felul acesta apar clonele, care, fara sa se ridice la valoarea originalului, hranesc asteptarile frenetice ale publicului.

Fireste, exista copii stangace, care frustreaza si plictisesc, si copiii reusite. O copie mai reusita sunt "Cronicile Wardstone", scrise de Joseph Delaney, traduse la Editura Corint Junior. Pana acum, au aparut patru volume din serie - "Ucenicul Vraciului", "Blestemul Vraciului", "Secretul Vraciului", "Batalia Vraciului" (ultima, lansata de curand) - aproape concomitent cu lansarile din tara de origine. Cartile au un ritm industrial de aparitie - cea de-a cincea carte este deja finalizata si, chiar daca initial autorul a promis sa se opreasca la sase, succesul l-a determinat sa imbogateasca cu doua volume suplimentare seria, astfel incat, la final, ea va cuprinde opt volume. Ca fratior mai modest al lui "Harry Potter", "Cronicile" se sprijina pe un Vraci si pe Ucenicul sau, reteta fara gres, care a vandut pana acum 500.000 de exemplare in 20 de tari, iar drepturile de difuzare au fost deja cumparate de Warner Bros. Brand-ul britanic este un atu in plus, ca de altfel orice similitudine cu Rowling - radacinile lui Delaney fiind in Lancashire.

Ce l-a determinat pe scriitor sa se apropie de genul "Harry Potter"? Insuccesul cu literatura serioasa pare sa fie un motiv suficient de consistent: "Sotia mea, Marie, se trezea la ora 4 dimineata pentru a se duce la lucru, iar eu scriam in fiecare dimineata intre 6.15 si 7.30 inainte de a ma duce la scoala", isi aminteste scriitorul. "Carolyn Whittaker, singurul agent pe care l-am abordat si nu m-a refuzat, nu a castigat nici un leu de pe urma mea in cei 10 ani in care am incercat sa scriu literatura 'serioasa>>, de adulti. Deci, ca si Tom (naratorul din 'Ucenicul Vraciului>>), am avut o lunga ucenicie", adauga autoironic. Autorul are acum 61 de ani, deci reteta succesului a fost exersata dupa a doua tinerete. El provine dintr-o familie de muncitori cu patru baieti, interesat insa de lectura, in special de genul fantastic - ca elev, a citit numeroase carti de literatura fantastica din biblioteca publica din Preston. Ulterior, s-a angajat ca ucenic al unui inginer, job facut fara entuziasm timp de cinci ani, inainte de a termina seralul si a merge la Universitatea Lancaster pentru a studia limba engleza. La 29 de ani, ca profesor, a devenit seful Departamentului de media si film la Colegiul Blackpool Sixth Form - specializandu-se in filme cu vampiri.