Legalizarea prostitutiei este vazuta de autoritati ca singura solutie pentru a tine sub control fenomenul. Totodata, lumea medicala considera ca masura ar reduce numarul cazurilor de boli cu transmitere sexuala.

La randul lor, politologii sustin ca intrarea in legalitate a prostituatelor le-ar transforma pe acestea in lucratori sexuali pe cont propriu. Singura institutie care continua sa se opuna cu vehementa este Biserica, aceasta exprimandu-si dezacordul fata de un asemenea pacat.

Declaratiile fostului ministru de interne Vasile Blaga au reaprins dezbaterile privind legalizarea prostitutiei. Acesta a afirmat ca, la ora actuala, prostitutia a scapat de sub control si ca amendarea femeilor care practica aceasta “meserie” nu rezolva problema. Singura solutie, a precizat Blaga, este legalizarea prostitutiei, chiar daca se va intra in conflict cu Biserica. Opinia a fost impartasita si de actualul ministru al administratiei si internelor, Cristian David. Controversele pe tema legalizarii prostitutiei au aparut si in 2004, cand a fost initiat un proiect de lege privind controlul bolilor cu transmitere sexuala. Proiectul incerca sa ofere si o protectie sociala pentru persoanele care practica prostitutia. Actul normativ a intampinat insa o opozitie puternica, in special din partea Bisericii, proiectul nefiind aprobat. Este de asteptat ca si aceasta noua incercare de legalizare a prostitutiei sa fie contestata, desi sunt numeroase voci care sustin necesitatea introducerii unei astfel de masuri. “Nu cred ca legalizarea prostitutiei ar rezolva problema. Din punct de vedere moral, transmitem un mesaj indirect de acceptare a practicarii unei asemenea meserii. In fapt, prostitutia este o exploatare sexuala a femeii si un lucru degradant”, ne-a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Comisiei de Bioetica din cadrul Ministerului Sanatatii. Pentru Vlad Iliescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, legalizarea prostitutiei este o dovada de civilizatie, care permite un control al bolilor cu transmitere sexuala. Fostul ministru al muncii, Gheorghe Barbu, ne-a precizat ca aceasta este o preocupare a Ministerului de Interne din cauza fenomenului infractional. “Pana la urma, societatea romaneasca va trebui sa decida asupra acestui aspect si este nevoie de o dezbatere mai larga”, a afirmat Gheorghe Barbu. Consilierul prezidential Virgil Paunescu sustine ca legalizarea prostitutiei este discutabila si ca Biserica se va opune permanent. “Trebuie insa sa existe si un control al fenomenului, care genereaza probleme sociale foarte mari. Acum s-a renuntat la controlul strict al bolilor venerice. Ma asteptam totusi ca femeile sa protesteze fata de aceasta legalizare pentru ca, in prostitutie, statutul acestora este coborat la cel de marfa”, a declarat Virgil Paunescu. Prof.dr. Adrian Streinu Cercel, de la Institutul de Boli Infectioase “Matei Bals“, sustine insa ca aceasta este o solutie benefica. “Se va rezolva problema bolilor cu transmitere sexuala. Exista HIV, virusurile hepatice, virusurile herpetice, precum si papiloma virus uman, responsabil de aparitia cancerului de col uterin. Vom avea un control din punct de vedere al sanatatii publice, cu un beneficiu fantastic. Legalizarea prostitutiei va insemna un control medical al acestor femei, impunerea folosirii prezervativelor, carnet de sanatate. Suntem singura tara din Europa in care se nasc copii bolnavi de sifilis si nu este admisibil”, ne-a precizat prof.dr. Streinu Cercel.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.