Daca luam in considerare evolutia si raspandirea diabetului zaharat in ultimii ani o putem considera boala secolului 21. Dupa ce specialistii ne-au atentionat ca aceasta boala se propaga cu o viteza uimitoare acum ne atrag atentia ca diabetul va ucide in anul 2007 la fel de multe persoane ca si virusul HIV.


“Numarul celor care mor din cauza diabetului si SIDA a ajuns la paritate la nivel global, dar nu toate decesele care sunt cauzate de diabet si complicatiile acestuia, adica nefropatia, infarctul miocardic, amputatia membrelor, neuropatiile, sunt luate in evidenta ca atare”, a avertizat, diabetologul Maria Mota de la sectia de diabetologie a Spitalului Universitar Craiova. La nivel mondial, in anul 2000, erau inregistrati 171 milioane de diabetici, dar numarul lor este in continua crestere de la an la an. Astfel, se estimeaza ca in 2010 numarul bolnavilor va depasi 220 milioane, pentru ca in 2030 sa se ajunga la aproximativ 366 milione de suferinzi de aceasta maladie. Diabetologul a adaugat ca incidenta diabetului va creste cu 80% in Africa si 100% in America Latina, in timp ce in Europa, incidenta va spori cu 18%, in urmatorii 20 de ani. “Se vorbeste despre epidemie si chiar pandemie de diabet la nivel mondial, cu consecinte grave asupra productivitatii muncii”, a mai spus dr. Mota. La fel de ingrijoratoare sunt si statisticile referitoare la numarul bolnavilor de diabet din Romania. Pentru anul 2030, specialistii previzioneaza ca numarul persoanelor bolnave de diabet din Romania va ajunge la circa 6,22 %. Diabetologul considera ca amploarea pe care a dobandit-o aceasta boala este data de cresterea duratei de viata a pacientilor cu diabet deoarece au aparut medicamente noi inovative, dar si incidentei tot mai mari a bolii care apare mai frecvent in ultimii ani din cauza urbanizarii si stilului de viata nesanatos.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.