Potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), peste 80% din contractele de munca obtinute de romani prin intermediul institutiei de stat, in primele sase luni ale anului, au fost pentru Germania. Astfel, ANOFM a intermediat plecarea a peste 20.000 de muncitori in Germania, unde acestia lucreaza in domeniile sanitar sau gastronomic, in agricultura sau fac menaj. Salariul cel mai mare castigat in Germania este de 1.200 de euro, cel mai mic fiind de 850 de euro, in agricultura.

Celelalte tari in care ANOFM a mai intermediat plecarea romanilor la munca au fost Spania (3.755 de contracte de munca), Franta (54) si Elvetia. Spania are oferta cea mai bogata de locuri de munca romani (agricultura, transporturi, industrie alimentara, gastronomie, comert sau constructii), dar si salariile cele mai mici comparativ cu celelalte tari, acestea fiind cuprinse intre 730 de euro, in agricultura si 1.600 de euro, in constructii. Romanii plecati in Franta lucreaza in agricultura, constructii si in domeniul gastronomic, pentru un salariu maxim de 1.250 de euro.

Desi Elvetia este tara in care romanii castiga cele mai mari salarii, cuprinse intre 2.000 si 3.000 de euro, de la inceputul anului doar 27 de romani au obtinut contracte de munca in aceasta tara. Domeniile in care muncitorii romani lucreaza in Elvetia sunt gastronomic, sanitar si in agricultura.