Social 31 August 2007 12:24
Peste 80% din romanii plecati la munca in strainatate, prin Agentia de Ocupare, in prima jumatate a anului, au preferat Germania, pentru un salariu maxim de 1.200 de euro, iar din cei 12.000 de romani plecatii prin agentii privati, jumatatea s-au dus la munca in Statele Unite.

Potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), peste 80% din contractele de munca obtinute de romani prin intermediul institutiei de stat, in primele sase luni ale anului, au fost pentru Germania. Astfel, ANOFM a intermediat plecarea a peste 20.000 de muncitori in Germania, unde acestia lucreaza in domeniile sanitar sau gastronomic, in agricultura sau fac menaj. Salariul cel mai mare castigat in Germania este de 1.200 de euro, cel mai mic fiind de 850 de euro, in agricultura.

Celelalte tari in care ANOFM a mai intermediat plecarea romanilor la munca au fost Spania (3.755 de contracte de munca), Franta (54) si Elvetia. Spania are oferta cea mai bogata de locuri de munca romani (agricultura, transporturi, industrie alimentara, gastronomie, comert sau constructii), dar si salariile cele mai mici comparativ cu celelalte tari, acestea fiind cuprinse intre 730 de euro, in agricultura si 1.600 de euro, in constructii. Romanii plecati in Franta lucreaza in agricultura, constructii si in domeniul gastronomic, pentru un salariu maxim de 1.250 de euro.

Desi Elvetia este tara in care romanii castiga cele mai mari salarii, cuprinse intre 2.000 si 3.000 de euro, de la inceputul anului doar 27 de romani au obtinut contracte de munca in aceasta tara. Domeniile in care muncitorii romani lucreaza in Elvetia sunt gastronomic, sanitar si in agricultura.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.