In jurul orei 06.00 (07.00, ora Romaniei), circa 12 masini ale jandarmilor au sosit in zona. Ocupantii terenului, dintre care 101 minori - au fost dusi cu autocare la asociatia Forumul Refugiatilor, iar 137 au acceptat sa se intoarca in Romania, unde vor primi un ajutor de cate 153 de euro pentru fiecare adult si 47 de euro pentru fiecare copil. De asemenea, vor fi ajutati sa demareze un proiect economic, au anuntat autoritatile locale.

Pe de alta parte, 47 de adulti, care se aflau in situatie legala, vor putea ramane in Franta. Ei vor beneficia de un ajutor de integrare printr-o formare profesionala si cursuri de limba franceza, urmand ca in schimb sa-si dea copiii la scoala, potrivit prefecturii.

La 1 august, sute de rromi au fost expulzati din Villeurbanne, unde stateau de peste un an.

Circa 150 de familii rrome - 500-600 persoane - au fost expulzate in august din Saint-Denis, la nord de Paris.

Pe de alta parte, Andre Gerin, primarul din aceasta localitate, situata in apropiere de Lyon, a cerut conceperea unui plan national pentru integrarea romilor veniti in Franta, majoritatea de origine romana. “Este responsabilitatea statului si a guvernului sa trateze aceasta problema conform criteriilor europene, umane, sociale si economice”, a declarat primarul, care i-a trimis si o scrisoare premierului Francois Fillon.

Italia: Romanii din Ladispoli au un reprezentant la primarie

Partidul “Identitatea Romaneasca” din Italia (PIR) are un delegat pentru raporturile cu comunitatea romaneasca la primaria din orasul Ladispoli, informeaza un comunicat. Adrian Gherman, candidatul PIR la alegerile locale din Ladispoli a fost nominalizat de catre primarul Crescenzo Paliotta in functia de delegat al primariei pentru raporturile cu comunitatea romaneasca din acest oras italian. In Ladispoli sunt mai mult de 2000 de cetateni romani rezidenti. Numirea s-a facut dupa ce romanii l-au sprijinit la alegerile locale din acest an pe primarul orasului. Apararea si inatrirea drepturilor imigrantilor din Italia depinde foarte mult de sprijinul diverselor formatiuni politice, care sunt interesate sa atraga electorat.