E considerat festivalul de film cu cea mai relaxata atmosfera dintre competitiile de acest gen din Europa. Starurile declara ca accepta din placere invitatiile de a se afisa la San Sebastian, cucerite de frumusetea Tarii Bascilor si de ospitalitatea localnicilor. Anul acesta, festivalul spaniol sarbatoreste jumatate de secol de la intrarea in seria competitiilor de clasa A cu un line-up de regizori mari.

Intre 20 si 29 septembrie, 16 filme vor intra in lupta pentru Scoica de Aur, marele trofeu al festivalului. Cap de afis e David Cronenberg, al carui film „Eastern Promises“ va deschide competitia din selectia oficiala. Filmul lui Cronenberg prezinta povestea unui personaj misterios, pe nume Nikolai, implicat in lumea crimei organizate din Londra. Viggo Mortensen, care a mai colaborat cu regizorul canadian in multipremiatul „A History of Violence“ („Umbrele trecutului“), da viata personajului principal.

Conflictul din Irak va fi si el proiectat pe ecranul festivalului spaniol prin filmul lui Nick Broomfield, „Battle for Haditha“, in care insurgentii irakieni bombardeaza un convoi de infanteristi americani, ucigindu-l pe ofiterul cel mai apreciat de catre soldati; infuriati, tinerii puscasi marini planuiesc si duc la capat o razbunare brutala. Mutind atentia asupra unei alte zone fierbinti din Orientul Mijlociu, regizoarea iraniana Hana Makhmalbaf, candidata la Premiul pentru tineri regizori din sectiunea oficiala, atrage atentia asupra atitudinii talibanilor fata de femei prin povestea unei fetite afgane de sase ani care vrea sa invete sa citeasca.