Mocanu a servit anterior in armata romana. El este nascut la Hirlau, Romania, si de un an si jumatate este infanterist in Corpul V al armatei americane, dupa ce timp de sase ani a fost agent de securitate al firmei Ponds Security la Hohenfels, Germania, firma ce deserveste armata americana. In 1997 Mocanu a fost campion european la arte martiale. Este casatorit si are o fiica si vrea sa urmeze cursuri la scolile pentru misiuni terestre prin parasutare.

Daca n-ar fi castigat competitia, tot nu s-ar fi descurajat, a declarat el. "Poate uneori pierzi o batalie, dar nu inseamna ca pierzi razboiul", a spus romanul, citat de NewsIn.

Alaturi de Mocanu, care face parte din Batalionul al II-lea, regimentul 6 de infanterie al armatei americane, sergentul Travis Snook din armata a 7-a acastigat titlul de subofiterul anului in Europa.

Competitia s-a desfasurat intre 13 si 15 august la Grafenwohr, in Germania. Candidatii au luat parte la doua trasee de orientare terestra, un mars de 15 kilometri, testarea cunostintelor de manuire a unor arme pe timp de zi si pe timp de noapte, un test de conditie fizica specific armatei si o serie de alte sarcini de lupta.

Cei doi castigatori ai competitiei vor reprezenta USAREUR (componenta terestra a fortelor armate americane din Europa) la competitia care va avea loc la nivelul Departamentului Armatei, la 1-5 octombrie, la Fort Lee, in statul Virginia.