Bursele, subventia pentru cantine si camine si cea pentru transport dispar din actuala forma a proiectului legii invatamantului superior. De asemenea, lipseste prevederea potrivit careia invatamantul de stat este gratuit, ceea ce ar putea duce la introducerea unor taxe.

„Gratuitatea invatamantului superior, dreptul la burse si la cazare in camin, in limita locurilor disponibile, sunt castigate prin numeroasele greve ale studentilor. Nu vom renunta acum la ele, ne vom lupta pentru ca toate aceste masuri sa fie clar precizate in noua lege”, a declarat Gabriel Petrea, liderul Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR).

Ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, nu a vrut sa comenteze scoaterea din continutul proiectului a pasajului privind gratuitatea invatamantului. El a precizat ca „discutiile de la Sinaia (acolo unde s-a desfasurat saptamana trecuta o intalnire cu partenerii sociali ai ministerului - n.r.) au mers pe un traseu nefericit”. Din aceasta cauza, Adomnitei va avea joi, 30 august, o noua intalnire cu reprezentantii studentilor, ai Consiliului National al Rectorilor si cu cei ai Federatiei „Alma Mater”.