Pe de o parte, oamenii se instraineaza unii de altii, pe de alta parte, sunt tot mai interesati sa „traga cu ochiul” spre intimitatea altora. De unde si noua abordare a curatorilor de expozitii, care pun accentul pe culisele vietii chiar si atunci cand e vorba despre un artist destul de celebru ca sa atraga atentia prin simpla rostire a numelui lui.

Una dintre expozitiile cu cel mai mare succes anul acesta la Edinburgh - orasul european al festivalurilor, destinatie preferata a turistilor din intreaga Europa, mai ales in luna august - este aceea dedicata lui Picasso si numita „Fired with Passion” („Picasso, aprins de flacara pasiunii”, intr-o traducere aproximativa).

Iar pasiunea nu se refera numai la pictura, la gravura, la desen sau la olarit, desi in toate artistul si-a exprimat creativitatea din plin. Ci mai ales la pasiunea cu care si-a trait viata, la femeile din viata lui, la intensitatea relatiilor pe care le-a avut, uneori in paralel, pe parcursul vietii sale sfarsite la 91 de ani.