Cineastei Anca Damian i-a venit ideea filmului cu doi ani in urma, in timp ce citea un articol semnat de Mihai Dobrovolschi in „B-24FUN“. Vedeta radio povestea in acel text despre „siamezul-problema“, adica un detinut dintr-o puscarie din Romania care si-a dorit foarte mult sa poarte numele Dobrovolschi. Intimplarea i-a amintit Ancai Damian, dupa cum relateaza ea pentru Cotidianul, de „filmul 'Rashomon>> al lui Akira Kurosawa, care reprezinta cea de-a doua sursa de inspiratie pentru aceasta productie, prin ideea relativitatii adevarului, in functie de optica subiectiva a unui personaj sau altul“. Sinopsisul „Intilnirilor incrucisate“ anunta o pelicula conceputa sub forma unui triptic: citeva povesti distincte, petrecute in Romania, se intersecteaza neasteptat in puncte tensionate, ciocniri care schimba intelesul intimplarilor.

Actiunea se petrece in Bucuresti pe parcursul a 24 de ore, iar scenariul reuneste medii sociale foarte diferite. Una dintre secvente il are ca personaj central chiar pe Mihai Dobrovolschi, care se hotaraste sa isi cunoasca „dublul“ din puscarie, poreclit de ceilalti „vietasi“ de la Penitenciarul Rahova „Dobrovolschi“, din pricina simpatiei acestuia pentru vedeta radio, la fel ca in cazul real. Episodul a fost filmat pe parcursul a zece zile, la insistentele Ancai Damian, chiar la Penitenciarul Rahova, unde, asa cum era de asteptat, echipa de filmari nu a dus lipsa de peripetii. Cei mai multi membri ai echipei se pling de faptul ca regulile penitenciarului presupun atitea verificari, formalitati si restrictii incit nu se poate patrunde inauntru decit dupa cel putin o ora de asteptare. Fiecare zi de filmare din cele zece a insemnat intre zece si douasprezece ore petrecute printre „vietasi“.

Dimpotriva, actorii, regizoarea si cei din echipa de filmare au inceput sa empatizeze cu detinutii. Acestia au intrat in vorba cu neobisnuitii vizitatori si au inceput sa le ceara detalii despre actiunea filmului. „Este un mediu extrem de dur si, indiferent ce vina poarta acesti oameni, este imposibil sa nu te impresioneze viata lor atit de grea, in conditiile de acolo, ingramaditi foarte multi intr-o celula, privati de libertate pentru totdeauna. Pentru noi, cel putin, a fost un moment care ne-a schimbat unele mentalitati si prejudecati“, povesteste Anca Damian.

Un alt episod al productiei, o conferinta internationala pe tema infractionalitatii juvenile, desfasurata la Amara, aduce in scena o poveste de dragoste intre directoarea Penitenciarului Rahova si Thorbjorn Jacobsen, un autointitulat ironic „birocrat“ din Finlanda, care vine pentru prima oara intr-o tara din estul Europei. In rolul lui a fost distribuit chiar un actor finlandez, Matti Ristinen, care a declarat pentru Cotidianul ca a cunoscut-o pe Anca Damian la Helsinki. Desi marturiseste rizind ca nu si-a imaginat niciodata ca va juca intr-un film romanesc, pentru ca nu are „o imaginatie atit de dezvoltata“, Matti Ristinen se considera „norocos“ pentru ca a fost selectat pentru acest rol. Anca Damian povesteste cum au decurs lucrurile: „Un producator finlandez a facut un casting pentru mine si a selectat patru-cinci actori, dintre care urma ca eu sa aleg mai departe“.