Reprezentantii Federatiei Sindicale „Alma Mater“ s-au retras de la discutiile de la Sinaia pe tema legii invatamintului superior propuse de Ministerul Educatiei si au anuntat ca vor face tot posibilul ca legea sa nu fie votata in forma actuala, din cauza unor „divergente totale“ cu ministerul. Nemultumirea sindicalistilor este legata de faptul ca ministerul insista ca rectorii universitatilor si decanii facultatilor sa fie numiti prin concurs, ceea ce in opinia reprezentantilor profesorilor ar lasa loc coruptiei si influentei politice, in conditiile in care criteriile de organizare a acestui concurs nu ar urma sa fie stipulate prin lege, ci ar ramine la latitudinea universitatilor.

Sindicalistii de la „Alma Mater“ propun, in schimb, ca numirea conducerii sa se faca prin alegeri. „Saptamina viitoare vom incepe toate demersurile ca legea sa nu fie votata in Parlament, pentru ca, daca ar trece in aceasta forma, ar pune in pericol viitorul invatamintului superior romanesc“, a declarat presedintele Sindicatului „Alma Mater“, Razvan Bobulescu.

Cealalta federatie sindicala reprezentativa care a decis sa nu participe la discutii, anume Federatia Educatiei Nationale (FEN), aproba decizia celor de la „Alma Mater“. „Federatia Educatiei Nationale saluta decizia Federatiei „Alma Mater“ de a se retrage de la discutiile avute pe marginea pachetului de legi privind invatamintul. Consideram ca toate organizatiile sindicale ar fi trebuit sa aiba aceeasi pozitie fata de modul in care Ministerul Educatiei intelege sa trateze partenerii sociali“, a declarat Catalin Croitoru, presedintele FEN. „Aceste legi, scoase peste noapte de echipa ministrului Adomnitei, vin sa distruga orice idee de descentralizare si de reforma in sistemul educational romanesc“, a incheiat Croitoru. Dupa plecarea celor de la „Alma Mater“, doar doua dintre cele patru federatii sindicale reprezentative au mai ramas la negocieri, anume Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint si Federatia „Spiru Haret“.