Patria cartofului e pe care sa devina o legenda. Judetul Covasna, renumit pentru productia de cartofi, ar putea fi numit in curand tara melcilor. Cultivatorii de cartofi spun ca nu mai este rentabil sa mearga pe "mana" cartofului. Romania importa din Germania, Ungaria si Turcia cartofi mai ieftini decat ii pot produce ei. in acest caz, multi dintre ei incep sa puna pe picioare ferme de crestere a melcilor. Peste 200 de persoane din judetul Covasna, cei mai multi din ei cultivatori de cartofi, s-au adresat Centrului Judetean de Consultanta Agricola pentru a se interesa cum pot deveni crescatori de melci adusi din Italia. Exasperati de cartofii ieftini care vin din import si le strica afacerea, covasnenii se reprofileaza pe melci. "Oamenii au auzit de aceasta afacere si au dat buzna la noi.

Mai ales, ca ei pot beneficia si de fonduri Sapard pentru a incepe aceasta afacere cu melci. in cateva zile, o sa vina un expert care va tine un seminar de infomare, pentru ca fiecare sa stie ce are de facut. Cartoful nu mai e rentabil. Aici pretul de plecare este de 4.500 de lei/ kg, iar cei din import vin la 2.000 de lei/kg", ne-a spus inginerul Peter Incze, din cadrul Centrului Judetean de Consultanta Agricola Covasna. Afacerile de acest gen au castigat teren in Romania in ultima perioada. Investitia minima este de circa 10.000 de euro. Profitul incepe doar in al doilea an de activitate si poate ajunge la 40.000-50.000 de euro la hectar. Carnea de melc are mare cautare la export, iar pretul de achizitie este de 100 de euro/kg.

Exista firme straine care ofera echipamentul necesar pentru cresterea melcilor si tot ei se ofera sa ia toata marfa pe o durata de cinci ani. "Afacerea pare sa fie foarte rentabila. si eu ma gandesc sa fac asa ceva, pentru ca am 4 hectare si nu prea mai stiu cu ce sa le cultiv daca nu mai au cautare cartofii", a adaugat Peter Incze. Singura teama a covasnenilor a fost ca zona n-ar fi prielnica dezvoltarii unei astfel de "culturi". Specialistii i-au linistit si i-au asigurat ca pot da drumul la treaba oricand. Melcii rezista si la temperaturi de -30ŪC, lucru deosebit de important pentru judetul Covasna, unde iernile sunt lungi si friguroase. in prezent, in Romania exista 250 de ferme de melci si trei fabrici de prelucrare.