Doar Iuliana Campeanu din Buzau a obtinut nota 7,01 si a devenit judecator

Mai mult de 800 de juristi au participat la concursul de admitere in magistratura organizat sambata trecuta, insa numai unul a reusit sa il promoveze. Asta desi, in premiera, candidatilor le-a fost permis sa sustina examenul avand cartile pe masa. 872 de persoane s-au inscris la concursul organizat de Institutul National al Magistraturii pentru ocuparea a 370 de posturi de judecator la judecatorii si 244 de posturi de procurori la parchetele de pe langa aceste institutii. Examenul a constat in sustinerea unei probe scrise de verificare a cunostintelor teoretice si a uneia practice, la disciplinele prevazute de Regulamentul privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere in magistratura. In premiera, candidatii au avut voie sa aiba bibliografia pe masa, in timpul examinarii.

Din cei 872 de candidati, doar unul a reusit sa treaca examenul, si anume Iuliana Campeanu, magistrat consultant la Tribunalul Buzau. Inscrierea candidatilor s-a facut la tribunalele si parchetele din judetul de domiciliu, pana la 10 ianuarie 2005, pe baza unei cereri tipizate, taxa de inscriere fiind de 3,5 milioane de lei. Juristii care au candidat la examenul de intrare in magistratura au obtinut note mici la drept comunitar si la jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, ne-a declarat presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dan Lupascu. Acesta a afirmat ca se va recurge la alte metode pentru ocuparea locurilor vacante din magistratura.

"Luam in calcul avocatii care au renuntat la magistratura din motive neimputabile lor. Sunt aproximativ o suta de avocati care speram sa accepte sa revina in magistratura. Conditia este ca ei sa nu fi parasit magistratura mai mult de cinci ani", a spus Dan Lupascu. De asemenea, Lupascu a spus ca sunt magistrati pensionati care nu au implinit varsta de 68 de ani (cat prevede acum legea) si care ar putea sa se intoarca in magistratura. Pe de alta parte, promotia de magistrati care va absolvi, in vara anului acesta, Institutul National al Magistraturii va permite ocuparea doar a 30 de locuri de procurori si 90 de judecatori.

Singurul candidat din cei peste opt sute de participanti la concursul de admitere in magistratura care a reusit sa promoveze examenul este o buzoianca necasatorita, in varsta de 33 de ani, absolventa a unei facultati de drept particulare in anul 1997. Iuliana Campeanu a absolvit o facultate particulara din Bucuresti in anul 1997. Din 1997 si pana in 1999, ea a fost consilier juridic la o firma privata din Buzau, din 1999 si pana in 2004, buzoianca desfasurandu-si activitatea in cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Buzau, in calitate de consilier juridic. Din 2004 pana in prezent, Iuliana Campeanu este magistrat consultant la Tribunalul Buzau.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.