Social 24 August 2007 00:04
O expozitie newyorkeza cu portrete ale veteranilor raniti in Irak dezvaluie o fata ocultata a razboiului.

Cu doi ani inainte, lucrand in Irak in corpul de marina, Ty Ziegel a fost blocat in cabina unui camion cuprins de flacari dupa un atac kamikaze cu bombe. Caldura din cabina i-a topit carnea de pe fata.

Una dintre cele mai socante fotografii legate de razboiul din Irak a fost facuta anul trecut intr-un orasel american din vest. Este o poza de studio apartinand fotografului newyorkez Nina
Berman, ce infatiseaza un cuplu in ziua lor de nunta. Mireasa, Renee Kline, de 21 de ani, e imbracata intr-o rochie alba, obisnuita, de mireasa si tine in mana un buchet de flori. Mirele, Ty Ziegel, de 24 de ani, sergent de marina, poarta uniforma sa de gala, decorata cu medalii de lupta (printre care si medalia "Inima Purpurie"). Expresia ei e sobra, poate chiar grava. A lui - cum se uita la ea - e greu de descifrat: o fata alba, moarta si fara trasaturi, de pe care lipsesc nasul si barbia. Ca o masca trasa peste fata.

Cu doi ani inainte, lucrand in Irak in corpul de marina, Ty Ziegel a fost blocat in cabina unui camion cuprins de flacari dupa un atac kamikaze cu bombe. Caldura din cabina i-a topit carnea de pe fata. Transportat la un spital din Texas, el a suferit 19 interventii chirurgicale. Bucati din oasele calcinate ale fetei au fost inlocuite cu mulaje de plastic, iar pielea a fost reconstruita din aproape nimic, de la ramasitele de tesuturi ramase. Cu nasul si urechile, insa, nu s-a mai putut face nimic, au ramas doar niste gauri in locul lor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.