Social23 August 200701:26

Lectura de un minut

Chipsurile si snacks-urile pot provoca aparitia maladiei Alzheimer, pentru ca o substanta prezenta in acest tip de alimente distruge celulele creierului, potrivit rezultatelor unui studiu american prezentat la conferinta anuala a Societatii americane de chimie.

Urme ale acestei substante, numita acrilamida, au fost descoperite de specialisti in creierul victimelor maladiei Alzheimer, informeaza thesun.co.uk.

Acrilamida se gaseste de obicei in hrana procesata, de tipul chipsurilor. Specialistii au stabilit anterior ca acrilamida este cancerigena. Consumul mare de alimente care contin aceste substante poate provoca infertilitate masculina, probleme musculare si de coordonare. Este pentru prima data cind consumul de alimente cu acrilamida este asociat cu aparitia maladiei Alzheimer, o boala care numai in Marea Britanie afecteaza 400.000 de persoane, provocind dementa si pierderi de memorie. Specialistii de la Colegiul de medicina Albert Einstein din New York spun ca substanta se formeaza in momentul in care sint prajite alimente bogate in amidon. Acrilamida mai poate fi intilnita in cereale, piine prajita si biscuiti, dar si in fumul de tigara. Acrilamida este utilizata in industrie ca agent de ingrosare, iar muncitorii care manevreaza substantele poarta imbracaminte de protectie.

Medicii au cerut sa se faca urgent mai multe analize pentru a se stabili o legatura clara dintre consumul de acrilamida si numarul din ce in ce mai mare a cazurilor de Alzheimer. Alzheimer este o boala progresiva, degenerativa, care ataca celulele nervoase ale creierului, avind ca rezultat pierderea memoriei si schimbari in modul de gindire si in comportament. In jur de una din zece persoane de peste 65 de ani si aproape jumatate dintre oamenii de peste 85 de ani sufera de aceasta boala. Specialistii estimeaza ca, pina in 2040, numarul persoanelor atinse de aceasta degenerare cerebrala va creste de la 24 de milioane, cifra actuala, la 81 de milioane. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda limitarea consumului de acrilamida la un microgram pe zi. Conform studiilor, un kilogram de chipsuri contine 980 de micrograme de acrilamida.

Sursa: 7plus.ro



Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.