Social 23 August 2007 00:33
Oamenii de stiinta cred in vizitele in alte epoci, dar avertizeaza ca Antichitatea si Evul Mediu vor ramine inaccesibile: deplasarile temporale se limiteaza doar la erele dotate tehnologic.

Un nou concept pentru o masina a timpului ar permite generatiilor viitoare sa calatoreasca in trecut. Spre deosebire de vechile idei de sisteme de deplasare in erele anterioare, acesta din urma nu ar avea nevoie de vreo materie exotica sau inexistenta inca. Ideea va necesita insa o tehnologie mult mai avansata decit orice exista astazi, iar intrebarea daca o masina a timpului se va dovedi suficient de stabila pentru a calatori cu adevarat in trecut sta inca in picioare.

Oamenii de stiinta care au studiat fenomenul se concentreaza mai ales asupra gravitatiei, fenomen aflat in directa legatura cu momentul in care materia curbeaza timpul si spatiul, explica publicatia „LiveScience“. Cercetarea se bazeaza pe o curbare suficient de puternica a timpului si a spatiului, astfel incit liniile timpului sa se intoarca atit de tare pentru a forma o bucla, denumita „curba inchisa a timpului“. „Stim ca aceasta curbare se intimpla mereu, dar trebuie ca fenomenul sa fie suficient de puternic si sa ia o forma speciala, astfel incit liniile timpului sa formeze bucle inchise“, spune Amos Ori, fizician la Institutul Israelian pentru Tehnologie Technion din Haifa. „Incercam sa vedem daca este posibil sa manipulam spatiul si timpul pentru a obtine acest lucru“, adauga Ori.

Cu toate acestea, multi oameni de stiinta sint sceptici fata de posibilitatea unei astfel de calatorii in timp. Multe dintre aceste masini ar avea nevoie, cred ei, de o materie exotica, o asa-numita „densitate energetica negativa“. O asemenea materie are proprietati bizare, precum miscarea intr-o directie opusa fata de materia normala, atunci cind este impinsa. Aceasta ar putea exista numai teoretic, iar daca totusi s-ar intimpla, ar fi disponibila in cantitati mult prea mici pentru a permite construirea unei masini a timpului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.