Uniunea Europeana ofera peste doua miliarde de euro pentru dezvoltarea resurselor umane din Romania. Aceste fonduri se vor da pe baza unor proiecte care sa se axeze pe educatia si formarea profesionala. Astfel, scolile, universitatile, inspectoratele scolare, Casele Corpului Didactic, ONG-urile, Ministerul Educatiei si structurile coordonate sau subordonate acestuia pot intocmi proiecte pentru a cistiga acesti bani pina in 2013. Organismul care se va ocupa de primirea, evaluarea si monitorizarea acestor proiecte este unitatea Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU).

In luna octombrie, va fi lansat primul „Apel“ pentru concursul de proiecte, la care vor putea participa doar institutiile care vor face proiecte strategice pe plan national. „Aici poate veni Ministerul Educatiei sau pot veni toate organismele care au atributii de politica si implementare nationala. Pentru acest tip de proiecte se vor da intre 500.000 si cinci milioane de euro“, explica Constantin Mihai, coordonatorul informarii si comunicarii de la POS DRU. Din valoarea proiectului, 85% vor fi fonduri structurale, iar restul va fi contributie proprie, care inca nu s-a stabilit daca va fi sau nu data de Guvern.

Al doilea „Apel“ va fi lansat cel mai probabil in ianuarie 2008 si va fi adresat mai ales scolilor si universitatilor care vor face proiecte regionale de dezvoltare, in valoare de la 50.000 pina la 500.000 de euro. „Scolilor si universitatilor particulare nu li s-a lamurit statutul, daca sint non-profit sau cu profit, drept urmare nu au voie sa participe la concurs“, precizeaza Constantin Mihai. Proiectele se vor depune online si vor primi un cod, pe baza caruia vor fi examinate de catre o echipa formata din evaluatori externi, trimisi de UE, si de evaluatori de la POS DRU. „Noi ii sfatuim mereu pe oamenii din scoli sa faca parteneriate, dar daca scoala demonstreaza ca poate sa gestioneze 50.000 de euro, atunci nu e nici o problema sa primeasca acesti bani“, explica Constantin Mihai. Din fondurile primite, scoala va putea sa foloseasca doar 10% pentru infrastructura, si anume pentru amenajarea cladirii in care se va pune pe picioare proiectul. „Insa nu au voie sa cumpere masini“, anunta Constantin Mihai.