Social 23 August 2007 00:22
Filmul „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” de Cristian Mungiu, premiat cu Palme D’Or la Cannes, va fi prezentat in afara competitiei la cea de-a treia editie a Eurasia Film Festival, ce se va desfasura intre 19 si 28 octombrie, informeaza Variety.com.

Acest festival face parte din Antalya Golden Orange Film Fest, unul dintre evenimentele cinematografice importante din Turcia, alaturi de Festivalul de la Istanbul. Eurasia Film Festival se va deschide cu cel mai recent film al lui Ang Lee, “Lust, Caution”, in timp ce, in afara competitiei vor fi prezentate, in premiera in Turcia, al doilea lung-metraj al lui Mungiu si alte doua filme de la Cannes: “Persepolis” de Vincent Peronnaud si Marjane Satrapi si “The Diving Bell and the Butterfly” de Julian Schnabel.
Chiar daca pelicula a putut fi vazuta la TIFF si Anonimul, pe ecranele romanesti, premiera se lasa asteptata. Daca nu ai avut norocul sa mergi la unul din aceste festivaluri, sau daca nu faci parte din cercurile diplomatiei (filmul a rulat la Ambadsada Frantei din Bucuresti) mai ai de asteptat. Dar nicio problema. Romanii s-au obisnuit sa fie ultimii care vad, care afla, care au...

Italia, Franta si SUA se bucura de succesul romanilor

Tot inaintea romanilor, italienii sunt cei care vor vedea filmul pe marile ecrane din 24 august, la Roma. Povestea cutremuratoare a unei tinere ce este supusa unui avort, in timpul regimului comunist, cand un asemenea act se pedepsea cu inchisoarea, a fost anuntata zilele trecute de agentia italiana de presa Ansa.

In perioada 17-25 august, pelicula lui Mungiu va rula in sectiunea de lung-metraj a Festivalului de la Sarajevo (Bosnia-Hertegovina), iar intre 6 si 15 septembrie, va participa la Festivalul de la Toronto (Canada), in cadrul unei sectiuni necompetitionale.
Filmul a avut deja premiera in Italia si in SUA, la festivaluri, si va rula in cinematografele din Franta, la sfarsitul lunii august.

E firesc ca filmul sa mearga mai intai in marile festivaluri, dar acasa la el ar fi trebuit sa ruleze deja.
Pana si copiii din Franta ne-au luat-o inainte. Am cam obosit sa scriem ca toti ne vad filmul inaintea noastra, iar noi asteptam reactia lor sau cum ne privesc ca pe o natie “exotica”.

14 septembrie - ziua cea mare pentru cinefilii romani

Dupa 3 luni, 2 saptamani si 4 zile de la castigarea Palmierului de Aur, la Cannes, pe 27 mai, filmul “4 luni, 3 saptamani si 2 zile” va avea in sfarsit premiera in Romania, pe 14 septembrie. Realizatorii si-au propus sa faca un tur al tarii, in judetele in care mai exista cinematografe functionale. Filmul va rula la Iasi, Timisoara si Brasov, iar in Bucuresti va fi proiectat in 4 cinematografe simultan. Al doilea film al lui Mungiu, “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, care a primit si premiul FIPRESCI, al Cannes, schimba problematica din “Occident” si mizeaza pe o poveste cruda, spusa dintr-o suflare. Trebuie mentionat faptul ca Mungiu este si autorul scenariului, iar din distributie fac parte Vlad Ivanov, Anamaria Marinca, Laura Vasiliu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.