Social 18 August 2007 14:02
Zeci de romani din diaspora, care participa inca de acum doua zile la Universitatea de Vara, la Izvorul Muresului din Harghita, sunt nemultumiti ca la intalnire nu a venit niciun reprezentant din partea ministerelor, transmite corespondentul NewsIn.

“Din pacate n-am avut ocazia sa vorbim aici cu reprezentantii Departamentului Romanilor de Pretutindeni sau ai Ministerului de Externe in legatura cu problemele noastre. Noi avem o problema in legatura cu colaborarea cu Departamentul Romanilor de Pretutindeni, pentru ca, in ultimii doi ani, organizatiile romanesti din Serbia rasariteana de pe Valea Timocului nu au primit nicio finantare si nu stim din ce cauza. Cea mai mare problema a noastra este criza de identitate", a declarat, joi seara presedintele Partidului Democrat al Romanilor din Timoc, Predrag Balasevici.

“Am ramas surprins ca la o manifestare de acest fel unde au venit romanii din toate colturile lumii, chiar si din Australia si din America, nu au venit acesti domni...Explicatii sunt multe...lipsa de interes pe care o simtim pe propria noastra piele, pentru cei care traim acolo ...exista o foarte mare lipsa de interes a Guvernului Romaniei, a statului roman fata de romanii care traiesc in afara granitelor tarii”, a aratat jurnalistul roman Matei Catalin, rezident in Spania.

Singurul mesaj primit din partea vreunei autoritati a statului a fost cel al presedintelui Traian Basescu. “Romanii de pretutindeni reprezinta o prioriate pentru presedintele Romaniei si credem ca este datoria statului roman sa reiteram aceasta relatie, pentru ca in afara Romaniei traiesc peste 10 milioane de romani, iar statul roman are aceasta obligatie, de a-i readuce pe toti cat mai aproape de Romania. Dorim sa intarim aceasta relatie intr-un timp, cat mai scurt, iar presedintele Romaniei asigura tot suportul si doreste sa se intample acest lucru cat mai curand ”, a declarat repezentantul Presedintiei, Eugen Tomac.

Universitatea de vara de la Izvoru Muresului se va incheia sambata, 18 august, cu o dezbatere asupra conditiei de minoritari a romanilor din Covasna si Harghita. Aceasta manifestare este organizata sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei de catre Fundatia Nationala a Romanilor de Pretutindeni si Episcopia Ortodoxa a Covasnei si Harghitei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.