Legea s-a inasprit: evaziunea fiscala nu mai presupune contraventii, ci doar infractiuni. Anii de inchisoare s-au dublat. Evazionistii nu mai au voie sa-si faca firme timp de zece ani.

Persoanele care au comis fapte de evaziune fiscala vor fi condamnate penal si, in plus, vor avea interdictia de a mai infiinta sau conduce firme o perioada de pina la zece ani, potrivit noului proiect de lege pentru combaterea evaziunii fiscale, elaborat de Ministerul Finantelor. Pina acum, legislatia in domeniu prevedea contraventii pentru anumite fapte, dar noul proiect de lege stabileste ca toate actele de evaziune fiscala sint infractiuni, iar ca pedeapsa alternativa pentru inchisoare exista doar amenda penala.

Pedepsele sint cuprinse intre doi si opt ani si se refera la exercitarea de activitati neautorizate, depunerea de declaratii inexacte, ascunderea sursei impozabile, operatiuni fictive, evidente contabile duble, distrugerea de acte contabile, tranzactii facute cu scopul de diminuare a bazei impozabile si savirsirea de acte ilicite cu scopul de sustragere de la plata obligatiilor fiscale.

Numarul anilor e proportional cu cel al banilor

Numarul anilor de inchisoare creste proportional cu suma cu care infractorul a prejudiciat statul, astfel ca limitele minime si, respectiv, maxime, de doi si opt ani devin zece si, respectiv, 20 de ani, in cazul in care evaziunea este mai mare de un milion de euro.

Cea mai mare amenda, de 500 de milioane de lei, se va aplica in cazul in care nu sint virate bugetului, in maximum 30 de zile, sumele reprezentind impozitele cu retinere la sursa. Aici intra angajatorii care retin contributiile salariatilor, dar, ulterior, nu le mai platesc. Exista si o clauza de diminuare a pedepsei cu o treime, in cazul in care infractorul achita integral, in cursul procesului, sumele de care a fost prejudiciat bugetul.

In premiera, legislatia prevede si sanctiuni care merg de la suspendarea activitatii pe o perioada cuprinsa intre 1 si 3 ani si interdictia de a mai fi asociat, actionar, administrator sau director executiv al unei firme pentru o perioada de pina la zece ani. Pedeapsa cea mai severa este "interdictia de a exercita acte de comert pentru o perioada de pina la zece ani". Astfel de sanctiuni pot fi aplicate si cumulativ.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.