Social 16 August 2007 17:09
Filmul premiat la Cannes cu Palme d'Or ,"4 luni, 3 saptamani si 2 zile" de Cristian Mungiu, va reprezenta Romania la sectiunea lungmetraj a Festivalului de Film de la Sarajevo, iar in sectiunea scurtmetraj vor rula filmele "A opta zi" de Ciprian Panaite si "Valuri" de Adrian Sitaru.

La festival va mai rula si productia "Satul sosetelor" de Ileana Stanculescu si Klaudia Begic, in sectiunea documentar. O alta pelicula romaneasca premiata anul acesta la Cannes, "california dreamin' (nesfarsit)", primul si ultimul lungmetraj al lui Cristian Nemescu, va fi prezentata in sectiunea "In Focus" a festivalului de la Sarajevo, potrivit site-ului evenimentului, informeaza NewsIn.

Scurtmetrajul de 10 minute "A opta zi" ii are in distributie pe Ana Ulari, Vali Popescu si Radu Romaniuc si prezinta povestea unei tinere femei care realizeaza ca, la ea acasa, pana si cainele este tratat mai bine decat ea.

Cel de-al doilea film care concureaza la sectiunea scurtmetraj, "Valuri", ii are in distributie pe Sergiu Costache, Adrian Titieni si Karen Wallet, iar actiunea se petrece la mare, pe plaja, unde o mama roaga un rrom sa aiba grija de copilul sau de patru ani iar un tata si sot flirteaza cu femeie frumoasa si incearca sa o invete sa inoate. Pelicula a primit recent premiul Leopardul de aur la sectiunea "Leopards of Tomorrow" a Festivalului International de Film de la Locarno, Elvetia.

"Satul sosetelor", care a rulat in mai la Festivalul de Film Bucuresti, prezinta un mic sat din Transilvania, Viscri, unde germanul Harald Riese organizeaza un proiect prin care incearca sa le aduca satenilor un venit. Femeile din Viscri primesc lana si impletesc sosete care sunt vandute in targurile din Germania.
Actorul britanic Jeremy Irons va fi presedintele juriului celei de-a 13-a editii a Festivalului de Film de la Sarajevo, ce va avea loc intre 17 si 25 august.

Anul trecut, filmul lui Radu Muntean "Hartia va fi albastra" a primit doua premii in competitia de la Sarajevo, iar pelicula lui Catalin Mitulescu "Un balon in forma de inima" a luat, de asemenea, un premiu. Festivalul a fost deschis cu proiectia filmului lui Corneliu Porumboiu "A fost sau n-a fost?", premiat la Cannes 2006.
Festivalul de la Sarajevo a inceput intr-un subsol, pe timpul razboiului din Bosnia, in 1995, dar a ajuns sa aiba aproximativ 100.000 de spectatori in 2006 si sa fie considerat cel mai mare din Balcani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.