Social 15 August 2007 23:48
Doua mii de medici din Romania si-au depus actele pentru a pleca din tara, potrivit BBC Romania.
Medicii rezidenti din Romania spera ca vor gasi in UE salarii mai bune

Cei mai multi dintre medicii care si-au depus actele la Colegiul Medicilor pentru a li se echivala specializarile si care intentioneaza sa munceasca in alte state membre UE sint rezidenti. „Sint peste doua mii care au actele depuse si care au plecat sau nu, e mai greu de spus, dar au capatat actele de echivalare a specialitatii. Vorbesc de anul acesta. In rest, in fiecare an plecau citeva sute in Statele Unite, singura tara care primea medici, si eventual in Canada“, a declarat Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, pentru BBC Romania. Reportajul BBC mai arata ca exista in jur de 50.000 de doctori in Romania, iar „principala nemultumire a celor care pleaca este legata de nivelul salariilor si de conditiile de munca“.

„Avind in vedere conditiile de munca de aici din tara si salariile, este normal sa avem de-a face cu acest fenomen de emigrare a tinerilor medici in statele Uniunii Europene, unde sint platiti mult mai bine. Salariul unui medic rezident aici este cam de 150 de euro, iar in statele UE, el poate ajunge si la 2.000 de euro pe luna“, a declarat Clara Matei, directoarea Asociatiei Medicilor Rezidenti (AMR), potrivit BBC. Aceasta sustine ca cei mai multi dintre cei care aleg sa emigreze sint medici rezidenti, adica tineri absolventi care au nevoie de un stagiu de sapte ani in spitale pentru a putea profesa ca specialisti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.