Social 15 August 2007 23:29
Muzeul National de Arta al Romaniei organizeaza ziua portilor deschise la doua din cele mai importante santiere arheologice din tara.
Vineri, 17 august, incepand cu ora 10, vizitatorii vor putea vedea santierul arheologic Vitanesti „Magurice”, din judetul Teleorman. Acestia vor putea vedea cum se desfasoara o zi din viata arheologilor, care le vor oferi informatii legate de cercetarile in desfasurare si le vor prezenta cele mai interesante descoperiri din campania de anul acesta, cand au inceput lucrarile de constructie a viitoarei baze arheologice. Acest santier functioneaza in cadrul proiectului „Inceputurile civilizatiei Europene. Neo-eneoliticul la Dunarea de Jos”, al carui obiectiv principal este cunoasterea societatii umane din sudul Romaniei intre mileniile VI-IV i.Hr. Proiectul cuprinde mai multe situri arheologice din Muntenia, iar, la nivel institutional, reprezinta o colaborare dintre Muzeul National de Istorie al Romaniei si alte 5 muzee judetene (Muzeul Judetean Teleorman, Muzeul Dunarii de Jos - Calarasi, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, Muzeul Judetean Buzau, Muzeul Romanatiului - Caracal).

Coordonatorul proiectului este dr. Radian Andreescu. Un alt sit arheologic, care poate fi vizitat pe 22 august, incepand cu ora 10, este santierul Sultana „Malul Rosu” din judetul Calarasi. Acesta face parte din acelasi proiect. De aici au fost scoase la iveala unele din cele mai fascinante obiecte de plastica antropomorfa din preistoria Romaniei (mileniul IV i.Hr.), iar anul acesta a fost descoperita o locuinta incendiata foarte bine conservata. Colectivul acestui sit este format din specialisti de la Muzeul National de Istorie si Muzeul Dunarii de Jos - Calarasi. In a doua jumatate a lunii august si in septembrie, vor incepe noi cercetari in siturile de la Magura „Buduiasca”, judetul Teleorman, Gradinile, judetul Olt, si Cotatcu, judetul Buzau.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.