Efectele incalzirii globale sunt din ce in ce mai vizibile in Romania. Specialistii pun schimbarile bruste de temperatura, cum au fost si cele din ultima saptamana, tot pe seama acestui proces. Pe termen relativ scurt, la scara istoriei, urmarile previzibile ale incalzirii climei pot fi dezastruoase. Desert in Dobrogea si pe actualele campii din sudul Romaniei. Porumbul inlocuit de sorg. Numarul cancerelor de piele va exploda.

Pentru a oferi date suplimentare si exacte, privind efectele incalzirii climei in Romania, am invitat cativa reputati specialisti romani sa ofere cititorilor ZIARULUI opiniile lor si scenariile posibile si, nu de putine ori, probabile.

2004, ANUL CEL MAI FIERBINTE

Conform "Declaratiei Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM - organism specializat al ONU) despre starea climei globale in 2004", anul trecut a fost "al patrulea cel mai cald an din istoria masuratorilor meteorologice". Temperatura medie la suprafata a fost, in 2004, cu 0,44 C peste media anuala a perioadei 1961-1990 (14C).

Aceasta crestere face din 2004 al patrulea cel mai cald an din sirul de inregistrari de dupa 1861, imediat dupa 2003, cand s-a inregistrat o crestere de plus 0,49C. Ultimii 10 ani (1995-2004), cu exceptia lui 1996, au fost printre cei mai calzi 10 ani din sirul de observatii. Pe parcursul secolului al XX-lea, temperatura globala la suprafata pamantului a crescut cu mai mult de 0,60C. Rata schimbarii pentru perioada de dupa 1976 este de trei ori mai mare decat cea din ultimii 100 de ani. Conform datelor OMM, in lunile iunie si iulie ale anului trecut valurile de caldura, cu temperaturi apropiate de recorduri, au afectat sudul Spaniei, Portugalia si Romania, temperaturile maxime ajungand la 40C. Asadar, sunt motive arhisuficiente de ingrijorare pentru situatia noastra, avand in vedere viitorul "arzator" care ne asteapta.

VERI TORIDE SI INUNDATII

Parerile specialistilor sunt divergente cu privire la ireversibilitatea acestui fenomen. Unii cred ca incalzirea climei nu este un fenomen al carui final sa duca la disparitia omului si a vietii pe pamant, asa cum o cunoastem astazi, ci este doar unul trecator. Iar altii considera ca tot ce mai putem face este sa prelungim cat mai mult viata, fiindca sfarsitul nu e departe. Prof. univ. dr. Sterie Ciulache, seful catedrei de Meteorologie si Hidrologie de la Facultatea de Geografie a Universitatii din Bucuresti si director al Centrului de cercetari fizico-geografice si de impact asupra mediului, sustine ca, daca nu se iau masuri acum, schimbarile climatice pot deveni ireversibile: "Romania, fiind situata in zona temperata a Europei, se va afla in aceeasi situatie ca alte state din zonele temperat-continentale.

Adica va fi din ce in ce mai cald, vom avea veri fierbinti si inundatii, precum si alternante rapide ale acestor fenomene. Aceasta situatie se va conserva, poate, cateva decenii, perioada in care, atat in semestrul cald, cat si in cel rece, e foarte probabil ca temperaturile sa fie ori prea mari pentru media perioadei, ori prea coborate. Apoi totul va reveni la normal. Aceasta teorie e sustinuta de mai multi meteorologi si geofizicieni. Ei considera ca exista inca in sistemul atmosferic resurse de retroversiune, adica vor avea loc procese capabile sa niveleze diferentierile climaterice."

INCHIDEREA MAMUTILOR POLUATORI

Chiar daca natura ar gasi resurse sa contracareze efectele adevaratelor crime pe care factorii decizionali la nivel politic le produc impotriva mediului, situatia ramane grava pentru urmatoarele generatii. Iar, in privinta Romaniei, lucrurile sunt extrem de grave, stiut fiind ca, in cei 15 ani de dupa ’89, singura masura benefica ce s-a luat in acest sens a fost inchiderea unor mamuti industriali mari poluatori.

Autoritatile romane n-au facut aproape nimic pentru imbunatatirea starii mediului, dar s-au bucurat doar ca tara noastra poate vinde… cote de aer curat! In acest sens, prof. Ciulache trage un semnal de alarma: "Nu trebuie ca omenirea, si in special liderii politici sa fie optimisti, pentru ca, din pacate, procesele atmosferice, ca toate procesele naturale la scara globala, au o inertie atat de mare, incat nu-ti dai seama din capul locului cand se produc, nu le poti prognoza cu certitudine si exista riscul ca, neluand masuri de prevenire in timp util, sa se ajunga la un anumit nivel cand nu se mai poate face nimic! Acum trebuie luate masuri, chiar daca pretul acestora nu este deloc mic! Oprirea defrisarilor, reimpaduririle masive - in special in zonele din sudul Romaniei, dar si in cele montane -, limitarea si ecologizarea motoarelor cu ardere interna, plus toate celelalte masuri care sunt arhicunoscute, dar prea putin aplicate ar putea face ca actualul curs de incalzire a climei Romaniei sa revina la normal!"

SUDUL TARII, IN PERICOL

Academicianul Cristian Hera, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti", spune ca, in conditiile incalzirii climei din Romania, agricultura va fi mult afectata: "In mod cert, se va produce o mutatie in structura plantelor de cultura, mai ales in ceea ce priveste soiurile si hibrizii care vor fi realizati in urmatorii 50 de ani. In conditiile generale din Romania, eu nu cred ca se va ajunge la asemenea schimbari dramatice incat in loc de porumb sa cultivam curmal, mai ales daca factorii de decizie vor lua masurile necesare! Se vor realiza hibrizi de porumb cu o rezistenta specifica la seceta. Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam ca in momentul de fata, in zonele extrem de secetoase, porumbul este inlocuit cu sorgul. Sorgul, din punct de vedere genetic, este mult mai rezistent la seceta. In Romania, in acest moment, zonele care sunt cel mai puternic afectate de fenomenul acesta de desertificare sunt cele din Dobrogea si el se extinde in partea de sud a tarii. Intensitatea acestui fenomen depinde foarte mult de masurile tehnologice de cultura pe care le vom folosi.

Datorita conditiilor naturale, a calitatii solurilor, Romania isi poate asigura securitatea alimentara, dar, daca nu se iau masuri pentru impaduriri pe suprafete mari, pentru limitarea desertificarii, se poate ajunge la probleme grave din acest punct de vedere. Este cunoscut faptul ca deja in partea de sud a tarii se instaleaza perioade din ce in ce mai lungi de seceta. Pentru a diminua efectele negative ale acestor perioade este absolut necesar sa completam apa existenta in sol cu apa de irigare. De asemenea, in cadrul Academiei noastre s-au luat masuri pentru introducerea perdelelor forestiere in partea de sud a tarii si in Baragan, pentru a putea influenta, intr-o anumita masura, procesele de desertificare."

BUCURESTIUL INCEPE SA "ARDA"

Zonele unde fenomenul de incalzire a climei este din ce in ce mai simtit sunt cele industriale, Bucurestiul aflandu-se, de mai mult timp, intr-un "top al iadului". "Fenomenul incalzirii climei este foarte complex si nu poate fi extrapolat atat de simplu si de linear, la nivelul Romaniei, de exemplu. Este vorba de un fenomen mediu in timp si in spatiu. Cauza lui este legata de poluare, iar in zonele industrializate si poluate el este inregistrat mult mai clar si evident. In acest sens, in ultimii ani se constata o tendinta de incalzire si in Romania - mai ales pentru cateva zone - Bucuresti, unde este cresterea cea mai mare, apoi Baia Mare, Iasi. Deci se poate vorbi despre incalzire, dar nu pe tot teritoriul tarii. Daca facem media, este cam de 0,3C grade pe teritoriul tarii. Pe anotimpuri, exista o crestere mai clara iarna, mai ales la Bucuresti, unde cresterea temperaturii medii iarna este chiar de 1,9C.", afirma dr Vladimir Ivanovici, directorul executiv al Agentiei Nationale de Meteorologie.

TORNADA DE LA FACAIENI

Pe 12 august 2002, o tornada puternica a lovit comuna Facaieni, Ialomita. Au fost afectate 1.500 de persoane. 440 de case au suferit daune, iar 33 au fost total distruse. Doua persoane au murit in urma prabusirii acoperisului casei in care locuiau. Dr. Ivanovici spune ca asemenea fenomene vor fi din ce in ce mai dese. "Faptul ca a crescut si va creste in continuare frecventa catastrofelor meteorologice este ceva real. A face prognoze pe termen lung nu este posibil acum. Totusi, daca se va continua in ritmul actual al poluarii, in diverse scenarii, chiar necatastrofice, se afirma ca in 50 - 100 de ani temperatura va creste cu 5-8C. Urmarind acest scenariu, al dublarii emisiilor gazelor cu efect de sera, pare probabil ca intr-o suta de ani temperatura sa creasca cu 5C sau 8C. Dar, daca se incetineste ritmul taierilor de paduri si daca nu se polueaza mai rau apa oceanelor, dublarea emisiilor de gaze poluante nu va mai presupune dublarea cantitatii lor din atmosfera.

Deci acestea sunt scenarii, nu prognoze, si ele trebuie privite, cumva, drept lucrurile cele mai rele care se pot intampla! Iar aceste scenarii pornesc de la utilizarea unor modele care au ca exemplu felul in care stim ca functioneaza sistemul acum! Este adevarat ca lucrurile pot sta chiar mai rau decat in aceste scenarii, pentru ca, daca sistemul climatic a fost scos din echilibru mai mult decat stim noi, atunci el va trece in alta stare de echilibru, nu va mai merge in acelasi sens! Astfel ca nu pot fi suta la suta negate nici acele scenarii care sustin ca incalzirea va fi urmata de o racire! Singurul lucru exagerat in aceste scenarii este perioada mica, de 5-10 ani, in care ar interveni aceste schimbari. Dar, daca vorbim de perioade cuprinse intre 50 si 100 de ani, atunci este posibil ca aceasta incalzire, cel putin pe anumite zone, sa produca si o racire, o microglaciatiune!", crede directorul executiv al ANM.

VOM IMPORTA PORUMB

"In limita acestor scenarii, este evident ca si in Romania temperatura va creste - nu avem nici un motiv sa presupunem ca in cazul continuarii incalzirii globale acest fenomen nu se va simti din ce in ce mai mult si in Romania. Probabil ca va scadea cantitatea de precipitatii, si indeosebi in zona de munte, ceea ce va conduce la uscarea brazilor, de exemplu. Vom avea o clima mai calda si mai arida. Efectele se vor vedea in primul rand la nivelul surselor de alimentatie. Structura agriculturii va fi modificata drastic - de la plante si soiuri cultivate pana la acutizarea nevoii irigatiilor, nu vom mai putea creste nimic, nicaieri, fara irigatii. Daca vorbim de o perioada de 50 de ani, spre exemplu, porumbul nu ar disparea cu totul, dar ar putea deveni nesemnificativ ca productie, si am fi nevoiti sa-l importam. Cele mai afectate zone, unde poate interveni desertificarea, sunt cele din estul si sudul tarii, mai mult decat regiunile din interiorul arcului carpatic", avertizeaza dr Ivanovici.

ALASKA SI SIBERIA S-AU INCALZIT

Directorul executiv al Administratiei Nationale de Meteorologie spune ca incalzirea climei in Romania, ca si in lume, este deja o problema extrem de serioasa, ca sa nu spuna de-a dreptul grava: "Incalzirea climei este un fenomen foarte serios! Daca prin 1950 incalzirea era prea mica pentru a fi pusa in evidenta de masuratori, in ultimii 30 de ani incalzirea a devenit evidenta, este un fenomen care exista la ora actuala. El se manifesta, deocamdata, diferentiat. Cel mai mult si in mod clar ca suprafata mare, in ultimii ani s-au incalzit unele zone arctice: Alaska, Siberia. Contributia umana la acest fenomen este foarte importanta si daca ea va continua s-ar putea ca, intr-un timp scurt pentru istorie, dar lung pentru o generatie, sa se intample lucruri deosebit de grave!"

DIOXIDUL DE CARBON - INAMICUL NR. 1

"In problema incalzirii climei trebuie sa ne concentram asupra gazelor cu efect de sera, principalul responsabil fiind dioxidul de carbon, care rezulta din toate procesele de ardere, deci, cu exceptia energiei nucleare, din toate procesele de obtinere a energiei. Din aceasta cauza, a fost si este mai greu de solutionat aceasta problema. Exista niste premise de mai bine, dar deocamdata situatia nu s-a imbunatatit cu nimic. Este de asteptat ca, in situatia in care se vor lua masuri benefice, o buna perioada, lucrurile sa evolueze spre si mai rau pana sa se stabilizeze si sa o ia spre bine, asta daca suntem optimisti in privinta faptului ca intr-adevar Protocolul de la Kyoto va functiona!", spune dr Ivanovici.

CANCERE, INFARCTURI SI CATARACTE

Consecintele incalzirii climei globale sunt catastrofale pentru viata pe Terra. Pentru a afla ceea ce se poate intampla in Romania, am apelat la col. dr Emil Strainu, expert in razboiul geofizic si geoclimatic: "Va creste incidenta bolilor de ochi, mai ales a cataractei, din cauza radiatiilor emise de soare, a radiatiilor ultraviolete, electromagnetice si a altor tipuri de radiatie. Cazurile de cancer de piele, care si in ultima perioada de timp s-au inmultit foarte mult, vor exploda pur si simplu! Va scadea mult calitatea diferitelor produse de origine vegetala in urma actiunii diverselor tipuri de radiatii care le fac sa-si piarda calitatile nutritive. Schimbarile majore de temperatura, respectiv fluctuatiile foarte mari de la rece la cald si deplasarea total aleatorie a curentilor de aer fac ca presiunea sa fie variabila si in felul acesta vor fi afectati bolnavii cardiovasculari, deci riscul infarctului miocardic si al accidentelor cerebrale va fi mult mai mare.

Pe de alta parte, zonele de campie si colinare se pot transforma in zone semidesertice sau foarte aride. Vor seca multe cursuri de apa si multe lacuri. Exista posibilitatea ca o parte din Delta Dunarii sa dispara, in cazul in care acest fenomen de incalzire continua. Exista chiar si o estimare: ca in urmatorii 50 de ani s-ar putea ca din Delta Dunarii sa mai ramana cam o treime! Cresterea cantitatii de radiatii ionizante care se primesc din Cosmos va avea efecte negative asupra metabolismului si a duratei de viata a plantelor si a animalelor - inclusiv a omului. Schimbarile bruste de temperatura si neregularitatile anotimpurilor vor face ca recoltele sa fie improbabile si astfel cantitatea de alimente obtinute din cereale sa fie din ce in ce mai mica sau pusa tot timpul sub semnul intrebarii. Acestea sunt cateva dintre cele mai importante efecte."

ABIA PESTE 50 DE ANI

Dr Ivanovici crede ca inca de pe acum trebuie luate masuri pentru economisirea si rationalizarea apei. "Sper sa nu ajungem la asa ceva, deoarece consecintele asupra vietii omenesti vor fi foarte grave. Exista chiar unele scenarii catastrofice, care prevad razboaie pentru supravietuire! Resursele de apa ale Romaniei, care sunt si asa limitate, vor scadea drastic. In ipoteza ca lucrurile vor merge spre rau, adica spre incalzire, ne asteptam sa fim afectati teribil cel putin in domeniul asigurarii apei si al hranei! Nu vor disparea romanii sau nu va trebui sa plece de pe acest teritoriu, asa cum se va intampla in alte zone ale globului care vor deveni complet nelocuibile! Romania nu va deveni de nelocuit, dar, daca nu se vor lua masuri de adaptare cat mai curand si cat mai energic, daca fenomenul nu va fi stopat, viitorul va fi sumbru. Cred ca masurile de adaptare trebuie luate din timp: economisirea apei, rationalizarea ei, sistem ultramodern de irigatii si adaptarea culturilor agricole. Toate acestea vor consuma multe resurse. Altfel, insa, cresterea normala va fi afectata, iar efectele nefaste vor putea fi inlaturate abia peste 50 de ani!"