"Inca o interventie chirurgicala nu este spre binele gemenelor", a anuntat spitalul de copii de la Cleveland intr-un comunicat.

Fetitele cu varsta de trei ani, Anastasia si Tatiana Dogaru, nascute in Italia din parinti romani, fusesera supuse in iunie unei prime operatii, care a fost suspendata din cauza unei inflamatii a tesutului cerebral al uneia dintre fete.

"Decizia de a nu merge mai departe in procesul chirurgical de separare a fost greu de luat, dar a fost luata tinand cont de siguranta gemenelor", a explicat spitalul.

"Dupa nenumarate ore de discutii si analiza medicala, echipa a ajuns la concluzia ca riscurile unei noi operatii chirurgicale depasesc potentialele beneficii", a adaugat institutia.

Crestetul capului Tatianei este lipit de partea din spate a capului Anastasiei, iar cele doua gemene nu au putut sa se vada niciodata direct una pe cealalta. Creierele lor sunt lipite, iar fetele sufera de asemenea de malformatii ale unor organe, printre care inima. Situatia lor, extrem de de rara, este considerata potential mortala si a fost comparata cu o tumoare cerebrala maligna.

Este foarte rar ca frati siamezi uniti la cap sa traiasca pana la aceasta varsta. Majoritatea mor la nastere si doar 10% supravietuiesc pana la zece ani, potrivit spitalului.

Parintii fetelor, Claudia si Alin Dogaru, ambii in varsta de 31 de ani, au ajuns in Cleveland in aprilie, dupa ce doi ani si jumatate au locuit la Dallas.

Separarea gemenelor Dogaru a fost considerata inca de la inceput ca fiind "foarte riscanta", necesitand o serie de interventii efectuate pe parcursul mai multor luni.

Spitalul a adaugat ca medicii si infirmierele au devenit foarte legati de fetite si vor face "tot ce vor putea pentru a ajuta familia in proiectele de viitor", informeaza NewsIn.