Social 13 August 2007 23:42
Primul redactor care a citit "Crash" l-a declarat pe autorul romanului ca fiind "dincolo de sprijinul psihiatric".

Romanul - prima explorare literara, cu aer futurist la acea vreme, a potentialului erotic al accidentelor rutiere - a aparut intr-un final in 1973, fiind ulterior ecranizat in regia lui David Cronenberg. O a doua carte a lui Ballard, "Imperiul Soarelui", datand din 1984, a fost la randu-i transpusa cinematografic, in regia lui Steven Spielberg, cu Christian Bale, John Malkovich si Miranda Richardson in distributie. Ambele romane au aparut in romaneste abia anul acesta, la editura Polirom.

Atat de marcanta e lumea lui J.G. Ballard, incat adjectivul "ballardian" a intrat deja in dictionarul Collins al limbii engleze, cu referire la modernitatea distopica, peisajele industriale intunecate si efectele nocive ale dezvoltarii tehnologice despre care scrie in cartile sale.

Chiar o scriere autobiografica in mare parte, ca "Imperiul Soarelui", se dovedeste a fi un "pretext" pentru dezvaluirea grozaviei umane. Personajul central este un baiat englez de unsprezece ani, Jim Graham (prenumele lui Ballard fiind James Graham), care locuieste la Shanghai cu parintii sai instariti, la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Inainte de sosirea trupelor japoneze de ocupatie, Jim se rataceste de familia lui in haosul multimii care se grabeste sa paraseasca orasul si este nevoit sa descopere singur o cale de supravietuire. Daca la inceput razboiul pare un mijloc de eliberare de regulile lumii adultilor, in scurt timp devine evident ca el dezlantuie forte monstruoase, dezvaluind aspecte macabre ale naturii umane.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.