Social 13 August 2007 23:31
Printre cistigatorii de la Locarno s-a numarat si un scurtmetraj romanesc. „Valuri“, de Adrian Sitaru, a obtinut distinctia festivalului in sectiunea dedicata tinerilor regizori
„Nu m-am asteptat deloc sa cistig. De fapt, am fost la festival, m-am intors, apoi m-au sunat sa ma anunte ca am cistigat si am revenit la Locarno cit de repede am putut, ajungind la timp sa primesc premiul, care mi-a fost inminat de presedinta juriului“, declara pentru Cotidianul Adrian Sitaru, cistigatorul Leopardului de Aur, acordat in cadrul sectiunii „Leopards of Tomorrow“. Potrivit afirmatiilor sale, avea mari emotii cu filmul, ale carui sunet si transpunere pe pelicula nu erau inca finalizate. „Valuri“ va fi insa gata-gata pentru proiectia de la Festivalul de la Sarajevo, din 18 august, si a fost selectionat si la festivalurile de la Namur si Milano, conform declaratiilor lui Adrian Sitaru. La ora actuala insa, cineastul intentioneaza sa se concentreze asupra debutului sau in lungmetraj, „Pescuit sportiv“, care urmeaza sa fie transferat pe pelicula.

Scurtmetrajul lui Adrian Sitaru, o productie Audio Design Digital Art&Dawis Film, ii are in distributie pe Sergiu Costache, Karen Wallet, Bors Roberto, Adrian Titieni (care a fost prezent la Locarno alaturi de regizor), Clara Voda, Vlad Voda si Marcelo Cobzariu. Actiunea peliculei se petrece la mare: un rom tinar este rugat de o mama occidentala sa ii supravegheze copilul, iar un tata si sot plictisit flirteaza cu frumoasa straina, incercind s-o invete sa inoate. Asta pina cind ea dispare sub valuri, cursul povestii alterindu-se semnificativ. Pentru „Valuri“, Adrian Sitaru a cistigat un credit de 140.000 de lei la concursul Centrului National al Cinematografiei din 2005. In sectiunea al carei trofeu si l-a adjudecat cineastul roman au mai rulat, de-a lungul timpului, filme de Fatih Akin, Francois Ozon, Andrea Staka, Roberta Torre si de Paul Thomas Anderson. „Leopards of Tomorrow“ este dedicata scurtmetrajelor artistice, a caror durata nu trece de 40 de minute si ai caror regizori nu au realizat primul lungmetraj.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.