Basescu le-a facut cu mana din balconul Primariei

Ieri, in Bucuresti, circulatia pe Splaiul Dambovitei, pe Bulevardul Kogalniceanu si pe Calea Victoriei a fost ingreunata de un mars la care au participat circa 250 de studenti (estimare facuta de seful jandarmilor care a insotit coloana). Protestatarii provin din aproape toate universitatile bucurestene si sunt membri ai Aliantei Tineretului Universitar. "Urla foamea-n noi si cu ea urlam si noi!", "Voi stati in balcoane, noi murim de foame!", "Sa vina Europa sa ne vada!", "Pacat, pacat, de sangele varsat!" sunt cateva dintre strigaturile studentilor.

De fiecare data cand trecea pe langa ei autobuzul-"conserva" 601 (linie de transport studenteasca), studentii izbucneau in urlete, fluieraturi si aplauze. Cand au ajuns in fata Primariei Capitalei, studentii au fost salutati, din balcon, de Traian Basescu. In timp ce primarul dadea din maini zambitor, studentii au inceput sa ceara suplimentarea numarului de autobuze studentesti si infiintarea unei noi linii pe traseul Regie-Piata Romana. Studentii au ocupat o banda de circulatie de pe Calea Victoriei, marsaluind in "sens invers". In fata sediului Partidului Umanist, ei au strigat: "Victoria noastra, spre rusinea voastra!". Din coloana, cativa studenti au rabufnit: "Vrem prezervative gratuite!". "Vrem ca organizatiile studentesti sa fie independente, si nu legate de anumite partide politice asa cum se intampla in prezent cu unele organizatii de studenti.

Vrem depolitizarea structurilor de conducere din universitati, revizuirea curriculei, introducerea de cursuri optionale legate de UE, dotarea salilor de lucrari practice, conectarea la Internet a campusurilor, decontarea abonamentelor de metrou, inca 200 de mii de lei la subventia de camin, sali de lectura in camine, conditii decente de locuit", a spus liderul Aliantei Tineretului Universitar.
Uniunea Studentilor din Romania acuza ATU ca face jocuri politice

In replica la mitingul organizat ieri de Alianta Tineretului Universitar (ATU), Uniunea Studentilor din Romania (U.S.R.) declara ca este impotriva "incercarilor tendentioase ale unor reprezentanti politici de a manipula in interes pur electoral organizatiile studentesti din Romania". Spunand despre sine ca reprezinta "cea mai mare federatie de organizatii studentesti cu membri in 17 centre universitare", U.S.R. "dezaproba actiunea intreprinsa de ATU" si "saluta atitudinea studentilor bucuresteni care nu s-au lasat angrenati in acest mecanism politic". Saptamana trecuta, initiativa ATU de a organiza un miting de protest a esuat, pentru ca organizatia nu avea autorizatie. In cele doua ore cat s-au aflat in campusul Politehnicii, studentii s-au certat ca la usa cortului, acuzandu-se reciproc ca fac jocurile partidelor politice: USR pe al PSD, ATU pe cel al opozitiei.
Dupa ce MEC l-a invalidat, pseudorectorul Univ. "Petre Andrei" din Iasi
Niculae Niculescu a fost "ales" rector de o instanta de judecata
Din neglijenta, ministerul nu a stramutat procesul dintr-o institutie la care fiica "rectorului" este judecator
Dupa trei infatisari in regim de maxima urgenta la Curtea de Apel Iasi, Niculae Niculescu - pseudorectorul Universitatii "Petre Andrei" Iasi (acreditata in 2002) - a avut castig de cauza in litigiul cu MEC. Sentinta primei instante a reusit sa "demoleze" ordinul ministerial si prevederile Legii invatamantului, prin care lui Niculescu nu i se recunostea suprematia in institutia privata.

Astfel, judecatorii Curtii de Apel au anulat, in contencios administrativ, ordinul ministrului Alexandru Athanasiu privind neconfirmarea lui Niculae Niculescu in fotoliul de rector la "Petre Andrei", ordin emis la 21 iulie (cu nr. 4.320), in urma unui control temeinic care a demonstrat ca alegerile din 14 aprilie privind structura Senatului universitatii nu au fost legale si s-au derulat in absenta unei Carte universitare conforme cu realitatea. Decizia judecatoreasca nu este definitiva, putand fi atacata de MEC la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Este surprinzatoare, insa, neglijenta ministerului, care a acceptat ca speta sa se judece la Iasi, pe terenul sotilor "rector" Niculescu, la o instanta la care - culmea - fiica celor doi "patroni" imparte dreptatea. Decizia de anulare a ordinului ministerial nu l-a surprins pe Niculae

Niculescu, "rector" care a afirmat in repetate randuri ca nu recunoaste ministerul, pe ministrul Athanasiu si ca el patroneaza o afacere privata, straina de regulile MEC. Decizia judecatoreasca nu a surprins nici tabara aflata in litigiu cu clanul Niculescu. "Hotararea judecatoreasca nu este ireversibila si nici executorie. Nu ma surprinde deloc decizia fiindca judecatorul care a dat sentinta este seful si colegul fiicei lui Niculescu", a afirmat prof. univ. Doru Tompea, decanul Facultatii de Psihologie si Asistenta Sociala. Fiica "rectorului" Niculescu, Adriana Andronic, este judecator la Curtea de Apel Iasi, colega cu magistratul care a dat sentinta, Radu Cremenitchi.

Cu o minuta a sentintei favorabila in mana primita marti, 23 noiembrie, Niculae Niculescu l-a asteptate zadarnic, tot marti, pe premierul Adrian Nastase la noul sediu "Petre Andrei" (cea mai inalta cladire din Iasi). "Rectorul" a dichisit cladirea, a asternut covor albastru, a suplimentat numarul de microfoane din aula, a procurat plante si baloane. Doar ca Adrian Nastase a adoptat aceeasi atitudine ca si presedintele Ion Iliescu, refuzand sa inaugureze sediul unei universitati ai caror rectori, Elena si Niculae Niculescu, au - deocamdata - probleme cu legea si nu respecta deciziile MEC. In plus, CNEAA a efectuat recent un control didactic la Facultatile de Stiinte Politice si de Drept si unul financiar privind incasarile universitatii private.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.