Editia de anul acesta a Festivalului de film „Anonimul“, care va incepe luni, 13 august, va aduce la Sfintu Gheorghe aproximativ nouazeci de filme, care vor rula zi si noapte. Fata de editiile anterioare, in sectiunea de competitie din acest an au fost introduse doua lungmetraje in plus fata de cele sapte care concurau in anii precedenti.

O noutate este si sectiunea de documentare, avind ca tematica incalzirea globala, sectiune in cadrul careia vor fi prezentate patru lungmetraje care incearca sa responsabilizeze societatea civila asupra calamitatilor ecologice. Greutatea acestei editii va fi data de cei doi invitati speciali, Cristian Mungiu si Ken Loach, cei doi regizori care si-au adjudecat in ani succesivi Palme d'Or-ul la Festivalul international de Film de la Cannes.

Miruna Berescu, directorul festivalului, a declarat ca atentia acordata anul acesta fenomenului incalzirii globale nu trebuie inteleasa ca o aliniere la o moda occidentala, ci ca o initiativa necesara: „Unii organizeaza conferinte pe aceasta tema, altii concerte, noi uzam de mijloacele noastre specifice pentru a atrage atentia asupra unor pericole la care ne expunem cu totii“. Unul dintre cele patru filme incluse in aceasta sectiune, „Un adevar incomod“, prezentat de Al Gore si premiat cu Oscar, va si deschide festivalul de anul acesta.