O familie din localitatea doljeana Bailesti intentioneaza sa dea in judecata cadrele medicale de la Spitalul Municipal din localitate din cauza unei intimplari mai putin obisnuite. Maria Frunza are 38 de ani si acum o saptamina a dat viata celui de-al zecelea copil. Initial, femeii i s-a spus ca a nascut un baietel. Duminica insa, cind parintii trebuiau sa ia copilul acasa, au constatat cu stupoare ca micutul Cristian, asa cum scrie in certificatul de nastere pe care tatal il scosese deja, este fetita.

Familia Frunza cere acum socoteala medicilor de la Spitalul Municipal din Bailesti, mai ales ca, intre timp, au aflat ca certificatul nu poate fi schimbat decit prin hotarire judecatoreasca. Medicii de la spitalul in care s-a nascut copilul au oferit o explicatie cel putin bizara: "Se mai intimpla si astfel de cazuri". Directia de Sanatate Publica Dolj va demara o ancheta.

Ca-n filmele cu prosti

Ion si Maria Frunza sint casatoriti legitim. Au noua copii, cel mai mare dintre ei de 22 de ani. "Avem patru baieti si cinci fete. Ne-am inscris la o religie noua, sintem pocaiti si la noi avortul este interzis, asa ca, daca am ramas gravida, am nascut din nou", spune Maria, care lunea trecuta a dat viata, potrivit fisei medicale, unui baietel de doua kilograme si patru sute de grame. "A venit asistenta la mine, mi-a urat de sanatate, m-a intrebat ce nume ii dau. Eram si io fericita, ca si barbatul meu voia tot baiat.
L-am alaptat pe copil doua zile, da’ asa nu poti sa-ti dai seama, ca e infasat, nu poti sa-l vezi. Azi, cind a trebuit sa ma externez, mersei sa imbrac copilu’. Cind vazui ca e fata, mi se facu asa o ameteala... Intrebai in stinga si-n dreapta, ca era copilu’ meu, doar l-am invatat la fata, da’ nu era baiat, asa cum imi spusesera ei", se vaita, duminica, femeia, in poarta spitalului.

Belea mare cu certificatul

Intre timp, Ion se dusese cu dovada de la spital la primarie, de unde scosese mindru certificatul de nastere. "Cind a nascut nevasta-mea, eu eram plecat la munca intr-un sat invecinat. Am aflat marti ca am baiat, am mers la circiuma si am dat la toti prietenii mei cite o bere. Eram fericit ca am baiat. Cristian i-am pus numele. Cind auzii azi ca e fata, cazu cerul pe mine. Ma gindii ca e vreo gluma, da’ acuma imi dau seama ca nu e. Intrebarea e ce ne facem noi cu atitea cheltuieli? Unde mai pui ca intelesei de la un domn avocat ca trebuie sa am hotarire judecatoreasca ca sa pot sa schimb certificatul", completeaza amarit barbatul Mariei.
Pentru moment, sotii Frunza au crezut ca e vorba de o incurcatura, dar au exclus din start varianta schimbarii intentionate a copilului lor. "Toate mamele care au nascut in acea perioada isi cunosc copilul. Nu s-a intimplat vreo neregula. Atita doar ca nu ne dam seama de ce ne-au spus ca e baiat, cind copilul era fetita. Ce Dumnezeu, ca doar nu or fi fost bauti?", se intreaba sotii Frunza.

Cristian a devenit Cristina

Duminica la prinz, in sala de nasteri de la spital se afla medicul Ion Vacaru, care auzise intreaga poveste. "Intr-adevar, la familia Frunza s-a facut o greseala, dar probabil ca aceia care au gresit vor fi sanctionati cu retinere din salariu. Mai multe nu pot sa va spun, nu a nascut cu mine. S-au mai intimplat astfel de cazuri", a fost punctul de vedere al doctorului Vacaru.

Explicatia medicului nu i-a multumit insa pe parintii micutei Cristina, asa cum spun sotii Frunza ca o s-o cheme pe fetita. Ei se gindesc chiar ca, pe linga cheltuielile necesare pentru preschimbarea certificatului de nastere, sa solicite in instanta si o despagubire pentru socul prin
care-au trecut din vina medicilor.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.