De asemenea, exclusi permanent de la donarea de sange sunt si indivizii care s-au nascut sau au locuit in Camerun, Ciad, Congo, Guineea Ecuatoriala, Gabon, Niger sau Nigeria sau cele care au intretinut relatii sexuale cu persoane avand etnia acestor tari.

Consumatorii de droguri si persoanele care au primit transfuzii cu sange sau componente sanguine pe teritoriul Africii, incepand din anul 1977 sunt si ele impiedicate de catre lege sa doneze sange.

Ministerul Sanatatii a mai stabilit si o serie de criterii de excludere temporara de la donarea de sange in cazul persoanelor care nu-si pot da consimtamantul fiind nescolarizate sau in cazul celor care au suferit anumite infectii, precum gripa, febra reumatica, toxoplasmoza sau cele care au avut befra mai mare de 37,5 grade Celsius.

Nu pot dona cel putin sase luni persoanele care au fost examinate endoscopic cu instrumente mobile, cele care au suferit leziuni prin intepare cu ac, transfuzii sanguine, transplant de celule/sesuturi de origine umana, persoanele care au suferit interventii de chirurgie majora, cele care si-au facut tatuaje sau piercing, acupunctura in centre in care n erau practicieni calificati sau care nu foloseau ace de unica folosinta, precum si persoanele cu risc din cauza contactului apropiat cu bolnavi cu hepatita B, C sau HIV.

Interdictii temporare in actul donarii mai apar in sarcina, dupa anumite tratamente dentare si administrarea anumitor medicamente.

Intervalul de timp intre doua donari succesive de sange sau de componente sanguine este de opt saptamani, cu acceptarea a pana la cinci donari pe an la barbati si patru la femei. Setul de intrebari la care trebuie sa raspunda potentialul donator include factori relevanti care pot conduce la identificarea si excluderea persoanelor a caror donare ar putea prezenta riscuri pentru sanatatea celorlalti, cum ar fi posibilitatea transmiterii unor boli sau riscuri fata de sanatatea proprie. Pentru a putea dona sange o persoana trebuie sa aiba intre 18 si 65 de ani, sa aiba o greutate corporala de minim 50 de kilograme, sa nu prezinte anemie, intoxicatie cu etanol sau droguri, subnutritie, instabilitate mintala sau icter si sa aiba un puls regulat.

Potrivit normelor privind admisibilitatea donatorilor de sange si de componente sanguine umane sunt excluse permanent de la donarea de sange persoanele care sufera de afectiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos central, tendinta patologica la sangerare, afectiuni ale tractului gastrointestinal, afectiuni ale tractului genitourinar, afectiuni hematologice, renale, metabolice si endocrine, afectiuni ale sistemului respirator, alergii, afectiuni dermatologice, sau anumite boli profesionale, boli infectioase si parazitare, precum si afectiuni maligne.

Pe de alta parte, ordinul Ministerului Sanatatii precizeaza ca este obligatorie furnizarea, prin materiale de informare-educare clare, usor de inteles de catre publicul larg, a informatiilor despre importanta sangelui, procesul de donare de sange, componentele derivate din sangele total precum si beneficiile pacientului transfuzat.

Donatorii trebuie sa fie informati ca se pot razgandi fata de actul donarii, inainte de a merge mai departe sau ca se pot auto-exclude in orice moment in cursul procesului de donare, fara niciun fel de jena sau disconfort.

Actul normativ stabileste ca donarea de sange in Romania este voluntara si neremunerata, persoanele care au donat sau doneaza sange nu pot primi recompense de natura materiala cum ar fi premii in bani, gratificatii salariale, pensie de stat sau ajutor social pentru faptul ca au donat sange sau componente sanguine.

Donatorul la randul sau este obligat prin propunerea legislativa sa se identifice la fiecare donare, sa isi declare antecedentele medicale, sa semneze si sa completeze un chestionar tip, numit chestionar de donator.