Social 9 August 2007 00:33
“Nebunia” artistilor romani la Festivalul de Teatru de la Avignon s-a concretizat intr-un premiu al presei: “Coup de coeur du club de la presse”.

Radu Dinulescu, directorul proiectului THESPIS, proiect ce dezvolta creatii romanesti in limba franceza, a selectionat pentru festival doua spectacole ale Teatrului din Arad, si trei comedii. Spectacolele au fost prezentate in cadrul programului OFF. “Hymnus”, piesa scrisa de Gyorgy Schwajda, a fost produsa de Casa de Cultura Arad si creata de Teatrul Fani Tardini din Galati. “Actorii romani emana veridicitate”, scriau ziarele locale despre jocul actorilor in “Hymnus”.

Romanii sunt fantastici cand vine vorba de succese in strainatate, mai ales cele din Franta. “Nebunia” lor s-a concretizat intr-un premiu al presei la cel mai important festival de teatru: Avignon. Radu Dinulescu, directorul proiectului THESPIS, proiect ce dezvolta creatii romanesti in limba franceza, a selectionat pentru festival doua spectacole ale Teatrului din Arad, si trei comedii. Spectacolele au fost prezentate in cadrul programului OFF.

Ecouri in presa franceza

Presa franceza s-a exprimat in ceea ce priveste spectacolul “Hymnus”: “Excelent in ceea ce priveste elementele traditionale, folosind resorturi de genul dexteritate, spectacolul evolueaza in forme mici, cu decoruri lejere, in spatii neconventionale”. In “Hymnus”, comedia unui cuplu “lady-bird”, scena cvasi-cinematografica expune si spune degradarea umana. “Actorii romani emana veridicitate”, scriau ziarele locale.

“Teatrul romanesc e pe cale sa-si regaseasca publicul, sa exploreze sufletul, in care multi dintre spectatori se ragasesc”, a spus regizorul Radu Dinulescu. “Bucuria trupei “Hymnus”, care a primit premiul “Coup de coeur du club de la presse” la Grand Avignon-Vaucluse era placuta ochiului”. La Marseillaise nota: “Romanii interpreteaza intr-o franceza perfect colorata, cu accentul tarii lor, ei nu joaca, ei traiesc, ei au aceasta generozitate a tarii din Est, ne antreneaza fara mila la joc...”

Hymnus-satira a societatii

“Hymnus”, o satira a societatii moderne, vazut si ca o versiune slava a romanului lui Zola “L' Assommoir”, expune mizeria economica, sentimentala si afectiva. Spectacolul romanilor s-a jucat la Bourg-Neuf, si i-a avut in distributie pe expresiva Victoria Cocias, expansivul Claudiu Bleont, si actorii Teatrului din Galati: Liliana Lupan, Cristi Gheorghe, Gabi Velicu, Aurel Batca, Vasile Danila. Regia este semnata de Radu Dinulescu, iar costumele Sanda Mitache. “Hymnus”, piesa scrisa de Gyorgy Schwajda, a fost produsa de Casa de Cultura Arad si creata de Teatrul Fani Tardini din Galati.
Acest turneu a beneficiat de o subventie din cadrul proiectului Promocult 2007, proiect ce are o valoare totala de

3 milioane de euro. Proiectul THESPIS exista din 2001, adunand diferite companii profesioniste romanesti pentru a prezenta, in franceza, spectacole in strainatate. Acest proiect a fost condus inca de la inceput de regizorul Radu Dinulescu, director al Teatrului din Arad si responsabil de relatiile internationale ale Casei de Cultura Municipale din Arad. Din 2001, opt companii au participat la Festivalul de la Avignon gratie proiectului THESPIS.
Anul acesta au fost prezente la Avignon patru teatre din tara: Teatrul Fani Tardini din Galati (spectacolul “Hymnus”), Teatrul de Marionete din Arad (spectacolul “La reine des neiges”), Teatrul Prichindel din Alba Iulia (spectacolul La couleur de nos reves), Teatrul Mihai Eminescu din Botosani (spectacolul Du pain plein les poches).

Avignon: targ de spectacole

Amploarea pe care o are Festivalul de Teatru de la Avignon este fantastica. Intr-un oras cu 85.000 de locuitori exista 110 teatre. Au participat 700 de companii de teatru, cu 940 de spectacole, din care 800 se jucau zilnic. 80 % din teatre au cate doua sali de spectacole, in total 200 de spatii de joc. La sectiunea OFF a festivalului s-au vandut 700.000 de bilete, iar la sectiunea IN-100.000. Festivalul reprezinta de asemenea un adevarat targ de spectacole. Aici cei mai importanti sunt ziaristii, producatorii, cei care cumpara spectacolele. Deja spectacolul “Hymnus” este vandut Festivalurilor de la Lyon si Grenoble. Piesa de teatru s-a vandut cu 3.000 de euro (primul spectacol), iar cel de-al doilea, cu 2.500 euro.
Actorii romani sunt “nebuni” dupa joc. Victoria Cocias, fericita pentru premiul obtinut, actrita a Teatrului Nottara din Bucuresti, a sustinut cate doua spectacole pe zi (Hymnus si A qui ai-je l honneur?), avand timp de o luna 42 de reprezentatii, ceea ce pentru un actor de compozitie inseamna un efort supraomenesc. Claudiu Bleont a marturisit ca “este primul premiu obtinut de mine in exil..., un exil lingvistic-spiritual”. “Pentru mine aceasta experienta inseamna sa cresti, sa te amplifici, si recomand tuturor actorilor sa treaca prin astfel de experiente”.

Comparat cu succesul de la Cannes al lui Cristi Mungiu, succesul trupei romane la Avignon confirma ca actorii si artistii nostri stiu sa se impuna in orice fel de spatii si locuri de exprimare culturala.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.