Social 9 August 2007 23:34
Pentru cele 50.000 de lire sterline de la Man Booker Prize se lupta doua nume mari si 11 necunoscuti.

Juriul din acest an al prestigiosului concurs literar britanic a facut publica lista lunga de treisprezece candidati, mai putini decit de obicei, la unul dintre cele mai importante premii accesibile scriitorilor de limba engleza. Numele alese au darimat toate pariurile, plus asteptarile criticilor si ale editurilor, dar mai ales pe acelea ale unor scriitori celebri.

Printre numele grele care nu au trecut de primul pas al selectiei se afla romanciera Doris Lessing si citiva scriitori care au obtinut deja un Booker Prize in anii trecuti: Thomas Keneally (1982, pentru „Arca lui Schindler“, roman din care s-a inspirat Spielberg pentru a-si realiza celebra „lista“), J.M. Coetzee (dublu cistigator al Booker-ului, in 1983, cu „Life and Times of Michael K“, si in 1999 cu „Dezonoare“) si Graham Swift (cistigator in 1996 cu „Waterland“). Dintre cei treisprezece selectati pina la urma, doar doi scriitori se bucura de popularitate: romancierul si jurnalistul A.N. Wilson, cu romanul „Winnie&Wolf“, despre prietenia dintre Hitler si Winifred Wagner, nora lui Richard Wagner, si scriitorul Ian McEwan, cistigator al Booker-ului din 1998 cu romanul "Amsterdam".

Cotidianul britanic „The Guardian“ citeaza un important critic literar londonez, care ar fi afirmat: „Nici macar n-am auzit de patru dintre scriitorii de pe lista“. Presedintele juriului, sir Howard Davies, a declarat ca cei treisprezece au fost alesi din 92 de propuneri primite anul acesta. Tinindu-se departe de controversa creata, Davies a afirmat: „Lista de anul acesta e foarte variata, cu patru scriitori debutanti, precum si cu citeva nume cunoscute. Toate cartile sint excelent construite si vor fi pe placul unui public larg“. Din juriul care va decide cine primeste cele 50.000 de lire fac parte poeta Wendy Cope, Giles Foden, fost editor la Guardian Saturday Review si autor al cartii „Ultimul rege al Scotiei“, biograful si criticul literar Ruth Scurr si actrita Imogen Stubbs.

Joel Rickett, editor-sef la Bookseller, se declara surprins de lipsa unui nume mare precum Michael Ondaatje de pe lista lunga de la Booker: „Presupun ca juriul incearca sa dea o sansa noii generatii de scriitori. Lista va fi benefica premiului de anul acesta, pentru ca e suficient de scurta ca publicul s-o poata parcurge inainte de anuntarea cistigatorului“. De altfel, juriul va anunta pe 6 septembrie o lista scurta, formata din sase candidati, numele cistigatorului fiind dezvaluit abia pe 16 octombrie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.