In urma unui lung sir de procese si cinci ani de campanie sustinuta de locatarii unui bloc din Bristol, compania de telefonie mobila a acceptat sa-si demonteze antena de mare putere de pe un imobil de cinci etaje din Staple Hill, unde sapte persoane au facut cancer, iar trei deja au murit. Antena este folosita pentru comunicatiile prin satelit si, conform „Daily Mail", campul elecromagnetic al acesteia provoaca boli canceroase celor care locuiesc la etajele superioare.

Locuitorii din Bristol sunt la curent cu situatia persoanelor care locuiesc in imobilul cu antena, pe care l-au poreclit „Turnul blestemat", si multi dintre ei au participat la actiunile de protest organizate cu sprijinul autoritatilor locale. La ceremoniile funerare ale celor trei persoane decedate deja au participat mii de persoane, iar cazul a intrat in atentia guvernului de la Londra.

Rata cancerului, 20%

Cei patru locatari bolnavi de cancer sunt internati in stare grava in spitale si nu se stie deocamdata cine va plati facturile tratamentelor pe care le fac. Medicii le dau putine sanse de supravietuire, iar blocul a intrat, practic, in doliu. Facand un calcul simplu, cum pe un palier sunt opt apartamente si, in cadrul acestora, sapte locatari au fost rapusi de cancer, procentul apartamentelor de la ultimul etaj in care se imbolnaveste cate cineva este de 87%. Calculand raportat la numarul de persoane expuse riscului, procentul scade la 20%, dar nu e putin.

Rezidentii casei Berkeley, din Staple Hill, Bristol, care nu s-au imbolnavit se plang oricum de dureri de cap si greturi inexplicabile, pe care le pun tot pe seama prezentei antenei. Nu doar compania Orange are astfel de probleme cu antenele. Proteste au fost si in legatura cu antenele Vodafone si chiar cu antenele posturilor de radio locale, care au sediile la ultimul etaj al unor imobile locuite. Varsta persoanelor afectate se situeaza intre 31 si 89 de ani, dar mai afectate sunt persoanele de peste 70 de ani. La primaria din Bristol sunt sute de plangeri, dintre care 110 numai din „Turnul blestemat".

Copiii, posibile victime

Una dintre doamnele care locuiesc in blocul despre care a informat ieri presa britanica a declarat pentru „Daily Mail": „Ma simt rau tot timpul. Trebuie sa mute aceste antene din zonele locuite. Am facut boala Meniere si imi pierd echilibrul cand merg. Eu nici macar nu sunt luata in calcul, pentru ca nu am facut reclamatie, dar ma tem pentru copiii care locuiesc in acest bloc".

Antena, ridicata in anul 1994, are acum zilele numarate. Compania Orange a admis sa o mute intr-o zona nelocuita, dar problema statiilor de emisie-receptie de mare putere ramane, atat pentru britanici, cat si pentru noi.