Social 8 August 2007 23:19
Vineri, Cotidianul se va distribui impreuna cu un CD continind o selectie din muzica lui Brahms, din Colectia SIMFONICA, si cu o brosura despre compozitor.

Al cincilea titlu din Colectia SIMFONICA, pe care Cotidianul il aduce cititorilor vineri, la doar 7,9 lei, contine Simfonia a II-a in re major (Op. 73) si Uvertura Festiva „Academica“ in do minor (Op. 80) de Johannes Brahms, alaturi de o brosura despre biografia si opera muzicianului. Inregistrarile, realizate la Studiourile CTS din Londra, dateaza din noiembrie 1994, iar interpretarea apartine Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului James Judd.

Muzica lui Brahms a devenit, in timp, una dintre optiunile favorite ale multor cineasti pentru coloana sonora a unor filme care au facut istorie. Una dintre aceste pelicule este „Dictatorul“ lui Chaplin, lansat pe marele ecran in perioada de virf a national-socialismului. Primul film sonor al lui Chaplin era totodata ultima pelicula in care aparea Charlot, micutul vagabond. E antologica scena din „Dictatorul“ in care Chaplin, jucind rolul barbierului evreu, isi barbiereste un client pe Dansul maghiar nr. 5, difuzat la radio, miscindu-si briciul in ritmul muzicii lui Brahms.

In 1958, compozitorul se regasea pe coloana sonora a unuia dintre cele mai controversate filme din istorie: „Amantii“, al doilea lungmetraj al lui Louis Malle, care a provocat un scandal monstruos prin povestea femeii ce isi paraseste sotul pentru un barbat mai tinar. Louis Malle a afirmat insa intotdeauna ca intentia sa nu a fost sa faca un film controversat, ci unul senzual: descrierea povestii de dragoste e realizata prin cadre lungi, devenite aproape magice cu ajutorul Sextetului de coarde nr. 1.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.