Social 7 August 2007 23:58
Durerile de spate cauzate de stres sau de pozitiile defectuoase pot fi combatute prin exercitii fizice, masaj terapeutic sau impachetari cu namol aromatic.
Pozitiile defectuoase la birou, exercitiile fizice executate gresit, stresul si anxietatea, chiar si schimbarea vremii sint unele dintre cauzele durerilor de spate. Stresul determina contractarea muschilor, ceea ce afecteaza circulatia singelui catre tesuturi si genereaza durere.
]
Mai mult, hormonii stresului amplifica perceptia durerii. Majoritatea cauzelor durerii lombare, cum ar fi artroza, hernia de disc sau traumatismele, sint usor de identificat. Insa atunci cind cauzele nu constituie o problema medicala, acestea sint mai greu de depistat. „Cei care lucreaza mereu intr-o pozitie fixa sau cei care fac mereu aceleasi miscari pot avea probleme cu spatele. La fel si cei care petrec un timp indelungat la volan sau cei care au o munca stresanta ori sint nevoiti sa se concentreze asupra calculatorului. Musculatura motorie oboseste repede si incepe sa doara“, explica Daniel Gherman, fizioterapeut.

Pozitiile incorecte constituie cauza majora a durerilor de spate, mai ales o data cu inaintarea in virsta, cind musculatura si articulatiile sint mai afectate de pozitiile defectuoase. „Pozitia corpului trebuie corectata la intervale regulate pe parcursul zilei, astfel incit corpul sa deprinda forma corecta de sedere, mai ales daca este vorba despre statul la birou“, adauga Daniel Gherman. Pozitia corecta inseamna tinerea picioarelor indoite, cu talpile pe podea si cu genunchii la nivelul coapselor. Persoanele care petrec foarte mult timp la birou trebuie sa se asigure ca biroul si ecranul calculatorului sint situate la inaltimea potrivita, pentru a nu sta aplecate. „Picioarele trebuie sa fie pe podea si nu picior peste picior, pentru ca ingreuneaza circulatia singelui si coloana vertebrala nu sta dreapta. Receptorul trebuie tinut cu mina, si nu cu umarul, iar barbia nu trebuie sa fie in afara, deoarece incordeaza muschii gitului“, recomanda Gherman.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.