Oficialul spune ca dupa 1 ianuarie 2007, ambasada Romaniei la Praga a fost luata cu asalt de cetatenii romani care voiau sa revina in tara dupa ce fusesera victime ale traficantilor de forta de munca. Ambasadorul acuza ca imigrantilor romani le sunt confiscate documentele de calatorie de catre traficantii de persoane.

Romanii sunt, in plus, privati de resursele financiare necesare revenirii in tara. Dan Balanescu nu poate preciza numarul exact al romanilor care cad victime acestui fenomen, estimand ca ar putea fi vorba de cateva sute. „Intr-o seara, in martie, 67 de persoane au venit la ambasada in aceasta situatie, iar in prima seara de dupa Paste au venit 12 romani. Sunt insa zile consecutive in care vin zeci de persoane”, declara ambasadorul roman.

Potrivit oficialului roman, fenomenul a devenit tot mai evident dupa aderarea Romaniei la UE din cauza ca a crescut si numarul cetatenilor romani care pot intra legal in Cehia, in speranta obtinerii unui slujbe decente.
Diplomatul roman a precizat ca sunt circa 3.000 de romani care lucreaza oficial in Cehia, dar numarul lor ar putea fi mult mai mare.