Social 4 August 2007 23:37
Proprietarii de apartamente majoreaza chiriile cu circa 30% de la 1 septembrie, cand studentii se intorc in centrele universitare. Mai nou, ei nu mai inchiriaza in euro, moneda care s-a depreciat mult in ultimul an, ci doar in lei.

Chiriile apartamentelor din Bucuresti cresc peste noapte. Cei care stau cu chirie s-au trezit ca vor avea de platit cu 25-30% mai mult de la 1 septembrie, pentru ca „asa vrea proprietarul“. Agentii imobiliari spun ca acestea sunt primele semne ale „febrei“ care va cuprinde in curånd toata piata imobiliara din centrele universitare. Chirii mai mari se anunta si la Cluj-Napoca. Singurul oras in care chiriile au crescut justificat este Constanta, unde proprietarii profita din plin de sezonul estival si inchiriaza cu ziua. De mentionat ca majoritatea proprietarilor inchiriaza la negru si fara contract, astfel ca chiriasii nu au nici un fel de drepturi de negociere.

Cine a sperat ca in 2007, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, piata imobiliara autohtona se va stabiliza s-a inselat. O noua crestere de tarife pe piata chiriilor se anunta la orizont, fara vreo ratiune economica. In ultima luna, proprietarii au inceput sa-si anunte chiriasii ca de la 1 septembrie vor avea de platit tarife mai mari cu aproximativ 30% fata de anul trecut.

„Este vorba despre contractele pe termen lung, care se reinnoiesc de obicei in aceasta perioada a anului. Iar proprietarii se folosesc de ocazie pentru a mai cere ceva in plus“, ne-a declarat Lucian Racaru, directorul general al Centrului Imobiliar Roman (CIR). Unii chiriasi au acceptat deja pretentiile proprietarilor. „Este mai dificil sa incepi o noua cautare, care se poate lasa cu surprize neplacute“, explica specialistul. Plus ca in curand va incepe agitatia pe piata imobiliara din marile orase, odata cu venirea studentilor. „Pot sa spun ca aceia care accepta majorarile de tarife de acum scapa ieftin. Venirea studentilor este in fiecare an similara cu o adevarata explozie a chiriilor“, adauga Lucian Racaru.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.