"Iata inca un motiv pentru care sint fan Basescu: el este ROMAN, nu ungur si nu tigan. Si Romania este a romanilor. Celor carora nu le place sa se intoarca la origini, de unde au venit." Comentariul postat pe site-ul www.cotidianul.ro, la articolul "E-vanghelizarea", este spicuit din monitorizarea Institutului de Politici Publice (IPP), realizata in perioada martie-aprilie 2007, timp in care au fost urmarite forumurile ziarelor Cotidianul, "Adevarul", "Evenimentul zilei" si site-ul www.suporteri.ro. Datele IPP trag un semnal de alarma asupra pericolului reprezentat de cyberhate si anunta o crestere a procentului de postari jignitoare la adresa minoritatilor etnice si sexuale.

37 de mesaje discriminatorii in dreptul a 12 articole au fost postate pe forumul Cotidianul in prima luna monitorizata de IPP si alte 29 pentru 16 materiale in aprilie. In cele doua luni studiate, pe www.evz.ro numai trei comentarii malitioase la adresa etniei rome au fost inregistrate, insa numarul mic al articolelor care faceau referire la etnia roma (noua) ar putea fi o posibila explicatie, alaturi de aceea ca redactia cere autentificarea prin nume si e-mail a celor care comenteaza.

Forumistii "Adevarul" sint campionii postarilor discriminatorii. La cele 29 de articole care faceau trimiteri la romi, ei au semnat 84 de mesaje jignitoare la adresa etniei. "Modalitatea foarte simpla de a posta mesaje comentind articolele jurnalistilor se traduce si in numarul de mesaje discriminatorii la adresa romilor aparute in cele doua luni ale monitorizarii", explica realizatorii cercetarii.