Social 4 August 2007 22:34
Stradivarius, Amatti si Guarnieri cunosteau secretul lemnului romanesc

Lutierul Vasile Gliga din Reghin conduce cea mai mare societate producatoare de viori din tara, fiind recunoscut atat in Europa, cat si in SUA, magazine de reprezentare existand in Statele Unite, Japonia si Australia.

Instrumentele lui Gliga sunt confectionate din lemn - paltin cret si molid - taiat de pe Valea Italianului, situata in Muntii Gurghiului, intre Reghin si Sovata. Se spune ca pana si maestrii italieni Stradivarius, Amatti si Guarnieri ar fi apreciat Valea Gurghiului pentru lemnul sau.

Afacerea a pornit de la prima vioara, confectionata in 1988, acasa, intr-o debara, iar vioara respectiva a fost trimisa la concursul de la Cremona (Italia), fiind extrem de apreciata, povesteste Vasile Gliga, citat de Rompres. El a adaugat ca, desi a lucrat la realizarea viorii peste 300 de ore, a vandut-o in Austria, iar din banii castigati si-a cumparat o masina.

Pe Valea Gurghiului, unde s-a nascut Vasile Gliga, creste asa-numitul paltin cret, o aberatie, care in mod normal se intalneste la unul dintr-o mie de arbori, un defect al paltinului a carui fibra, in loc sa creasca dreapta, creste ondulata. Aceste fibre ondulate dau o rezonanta speciala. Se pare ca in aceasta zona, intre Reghin si Sovata, se intrunesc toate conditiile climaterice pentru dezvoltarea paltinului cret, dar si pentru cea a molidului, folosit pentru fata viorii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.