Social 4 August 2007 22:30
La peste trei secole de la moartea sa, o echipa de medici si curatori se foloseste de tehnici neconventionale pentru a determina cauza decesului celebrului pictor olandez.
Chirurgia plastica si pictura au mai multe in comun decit s-ar parea la prima vedere. Cel putin asta reiese din experimentul realizat de o echipa formata dintr-un chirurg, un specialist in medicina interna si un curator, la initiativa Universitatii de Medicina Sackler din Tel Aviv. Cercetatorii urmaresc sa dezvolte noi tehnici de analiza a fenomenului imbatrinirii, iar primul “cobai” ales pentru cercetare a fost bine cunoscutul pictor realist Rembrandt. Alegerea acestuia se datoreaza in primul rind pasiunii pentru pictura a unuia dintre membrii echipei, dr. Tal Friedman, care a declarat ca a incercat dintotdeauna sa stabileasca legaturi intre profesia sa si lucrarile pictorilor sai preferati, printre care se numara si Rembrandt.

Metoda aplicata de specialisti consta in analiza a 40 de autoportrete ale pictorului, realizate in diferite perioade ale vietii sale, si in urmarirea modificarilor, atit la nivelul fizionomiei, cit si la nivelul stilistic, apoi venind rindul procesului de diagnosticare a bolii care a constituit cauza mortii sale. Moartea lui Rembrandt, primul subiect uman al acestui experiment, a fost multa vreme un controversat subiect de discutii pentru medici si biografi. Dar analiza echipei de la Tel Aviv demonteaza toate verdictele medicale emise pina acum.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.