De la demararea programului de evaluare a sanatatii, laboratoarele refuza sa mai efectueze vreo investigatie gratuita in afara setului stabilit de minister, pe motiv ca nu au plafoane. Singurul „beneficiu“ al romånilor care isi efectueaza setul „Nicolaescu“ este acela ca vor fi nevoiti sa scoata bani din buzunar pentru a confirma sau infirma un diagnostic presupus. Medicii au semnalat cazuri in care rezultatele investigatiilor pentru bolnavi aflati in evidenta cu boli cronice au iesit in valori normale

Foarte putini oameni s-au prezentat, påna acum, la cabinetele medicilor de familie. Motivul: in foarte multe zone, taloanele n-au ajuns. Cei care vin totusi la medic sunt, de regula, bolnavii aflati deja in evidenta cu boli cronice. Doctorii se plång de faptul ca programul este haotic si ca se fac modificari din mers. Varianta finala a softului pentru introducerea datelor in computer nu este gata nici påna in prezent, fapt care impiedica raportarile catre casele de asigurari

Pomana Ministerului Sanatatii pentru toti romanii, cele noua analize medicale in valoare de 50 RON, nu descopera nici o boala. Reprezentanti ai medicilor de familie sustin ca nu pot pune cu certitudine nici un diagnostic si ca riscurile sau suspiciunile trebuie confirmate prin investigatii suplimentare. Pentru acestea nu sunt bani suficienti, iar pacientii neasigurati nu au nici macar dreptul sa beneficieze de ele.

Unii medici de familie au confirmat ceea ce ziarul nostru a tot semnalat in ultima vreme. Programul de evaluare a sanatatii populatiei nu-i ajuta pe pacienti. Medicii spun ca acesta este mai degraba un program de preventie, decat de evaluare.

Dupa prezentarea pacientilor la cabinete, realizarea riscogramei si a analizelor, medicii le recomanda sa consume mai putin zahar si mai putine grasimi. Daca din setul de analize sumare, care intra in lista celor noua investigatii medicale platite de Ministerul Sanatatii, apar ceva banuieli, medicii de familie trebuie sa le recomande bolnavilor prezentarea la specialist, precum si efectuarea unor analize suplimentare. Aceste analize suplimentare ar trebui suportate din fondul de asigurari de sanatate, insa banii prevazuti in acest sens sunt atat de putini, incat se epuizeaza in primele 4-5 zile ale lunii. De la demararea programului de evaluare a sanatatii, laboratoarele refuza sa mai efectueze vreo investigatie gratuita in afara setului din program, pe motiv ca nu au inca prevazute plafoanele pentru acestea.