Social 3 August 2007 22:50
Filmul „Transylvania” este o poveste de dragoste obsesiva, a carei actiune are loc in Romania post-decembrista.

Dupa premiera de anul trecut in Franta, va avea premiera pe 9 august la Londra. Scenariul si regia ii apartin lui Tony Gatlif, laureat al premiului pentru cel mai bun regizor la Cannes in 2004, cu filmul „Exils”. Povestea este simpla: dupa ce iubitul ei (Marco Castoldi) este deportat in tara sa de origine, Romania, Zingarina (Asia Argento) paraseste Franta impreuna cu o prietena, Marie (Amira Casar), pentru a-l gasi. In timpul unui festival pagan dedicat lui Irod (probabil prelucrare a traditiei de Craciun a Irozilor), Zingarina il regaseste pe barbatul iubit. Totusi, nimic nu e ceea ce pare sub ploaia de confetti. In mijlocul multimii, nebuniei, galagiei, muzicii, fata realizeaza ca este singura pe lume. Fara pareri de rau sau tanguiri, Zingarina se rupe de lume si rataceste fara tinta prin Transilvania, unde ajunge la limita nebuniei si inapoi. In drumul ei, intalneste un barbat (Birol unel), care, neavand nici el un loc sub soare, hotaraste totusi sa ii ofere Zingarinei un camin.

Filmul a fost proiectat anul trecut la TIFF de la Cluj, unde, la sectiunea „Intrebari si raspunsuri” publicul s-a aratat nemultumit ca Romania este vazuta ca o regiune foarte saraca locuita in majoritate de rromi.

Regizorul, el insusi nascut in Franta intr-o familie de rromi, a replicat ca a vrut sa descrie mai multe natiuni conlocuitoare din Transilvania: romani, maghiari, rromi. Un clan nomad ii atrage mai mult atentia prin pitoresc si afinitatea cu eroina lui ratacitoare. Filmul are si unele influente de la Kusturica, cu cateva momente comice, dar si altele care aluneca spre melodrama. Se remarca prestatia Asiei Argento, care o interpreteaza cu naturalete pe tanara Zingarina.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.