Social 2 August 2007 16:31
Romanii pot capata statutul de asigurati in sistemul public in conditiile in care isi platesc contributia la asigurarile sociale de sanatate retroactiv pe o perioada de sase luni, fata de cum era stabilit pana acum, cand plata se facea retroactiv pentru cinci ani.

Masura a intrat in vigoare in data de 27 iulie la publicarea in Monitorul Oficial a Legii pentru modificarea Legii pentru Reforma in Sanatate 95 pe 2006, informeaza NewsIn.

Potrivit modificarilor, persoanele care din diferite motive nu pot sa dovedeasca faptul ca sunt asigurati in sistemul public de asigurari de sanatate, vor trebui sa plateasca contravaloarea contributiei legale lunare pe ultimele 6 luni, cu penalizari, fata de prevederile anterioare cand trebuiau sa achite contributia pe ultimii cinci ani, cu penalizari, conform Legii 95.

Plata contributiei dovedeste calitatea de asigurat a persoanei necesara in diverse situatii ca inscrierea pe lista unui medic de familie, obtinerea unor servicii medicale gratuite, solicitarea cardului de asigurat european, etc. Prin lege, calitatea de asigurat se dovedeste prin adeverinta de la angajator a platii contributiei la Fondul Unic de Asigurari Sociale de Sanatate sau printr-o chitanta, in cazul celor care isi platesc singuri contributia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.