Starea persoanelor depresive care nu raspund la tratament cu medicatie poate fi imbunatatita prin terapie cu electrosocuri. Potrivit specialistilor, acest gen de terapie este eficient in proportie de 90 si 100%. „Terapia prin electrosocuri scoate pacientul din episodul depresiv foarte repede. In general, unui pacient i se aplica un astfel de tratament in momentul in care medicamentele antidepresive nu au efect”, sustine Delicia Draghici, neuropsihiatru.

Prin terapia cu electrosocuri, creierul este supus unor anestezii usoare, produse de curent pina la 120 de wati, care stimuleaza metabolismul prin modificarea substantelor chimice de la nivelul creierului. Prin aceasta procedura, un stimul electric de scurta durata este transmis la creier prin electrozi plasati pe cap.

Starea de depresie depinde foarte mult de personalitatea si de experienta de viata a fiecarui om. „Persoanele combative si rezistente cad, de obicei, in apatii, care le sleiesc puterile. Cei dinamici si activi patrund in anumite zone de neliniste si spaime neexplicabile. In ambele cazuri, depresivii nu constientizeaza suferinta si cauzele acesteia, ignorindu-le”, spune Felicia Ogasan, psihoterapeut.

Aceasta explica faptul ca singurele simptome pe care pacientii le recunosc sint cele fizice, cum ar fi durerile de stomac, insomnii, dureri de inima sau ameteli. “Dupa ce aceste simptome fizice sint tratate prin diferite medicamente, majoritatea recomandate de medicul de familie, pacientii depresivi se adincesc si mai mult in starea lor, ajungind sa renunte la majoritatea activitatilor, rezumindu-se la cele strict necesare”, adauga Felicia Ogasan.